Monumentul lui Avram Iancu

0
1932

Monumentul lui Avram Iancu (Piaţa Avram Iancu) este închinat memoriei lui Avram Iancu, cel care a fost conducătorul Revoluţiei românilor din Transilvania de la 1848-1849.

Avram Iancu (1824-1872), s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus și a decedat în datade 10 septembrie 1872, localitatea Baia de Criş, județul Hunedoara.

[nggallery id=52]

Avram Iancu a fost un avocat român transilvănean care a avut un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul Țării Moților în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni, cu ajutor austriac, împotriva trupelor revoluţionare maghiare ale lui Kossuth Lajos.

Sculptura care se regăsește și azi în Piața Avram Iancu a fost realizată de către sculptorul Ilie Berindei.

Localizare

Monumentul lui Avram Iancu este situată în centrul pieței cu același nume. De-o parte și de alta se află Catedrala Ortodoxă și Teatrul Naţional „Lucian Blaga” cu Opera Română.

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.7713,23.596541{}evenimente-cluj.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

În jurul statuii s-a construit o frumoasă fântână arteziană care își mișcă jeturile de apă pe linii melodice și diverse culori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here