Statuia lui Lucian Blaga, Cluj-Napoca

0
3944

Istoric și detalii. Poet, filosof, dramaturg și o personalitate marcantă a culturii românești și universale, Lucian Blaga este comemorat prin statuia care îl înfățișează în fața Teatrului Național Român ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, avându-l vecin pe Mihai Eminescu.Lucrarea artistică are 3 metri înălțime și aparține sculptorului Romulus Ladea, care a realizat-o în anul 1986.

Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895, lângă Sebeș. Pe parcursul vieții sale, a fost o personalitate impunătoare a culturii interbelice, asumându-și roluri de filosof, academician, poet, dramaturg, traducător, profesor universitar, jurnalist și diplomat român.

Marele om de cultură a fost implicat în viața culturală clujeană datorită faptului că a făcut parte din rândul celor mai valoroși profesori ai Universității Regele Ferdinand I din Cluj, universitate unde a activat până când a fost dat afară din corpul academic al universității de către rectorul comunist Emil Petrovici, în anul 1948.

Pe parcursul carierei sale, Lucian Blaga a scris poezie, dramaturgie, filosofie, aforisme, proză, eseuri, volume traduse în limba franceză și bulgară, corespondență, traduceri și ediții de referință. Poetul s-a stins din viață la Cluj, în 6 mai 1961, la vârsta de 65 de ani.

Localizare. Monumentul este amplasat în zona centrală a orașului, la intrarea Teatrului Național, în Piața Avram Iancu. Accesul în zonă se poate face cel mai ușor cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, datorită traficului aglomerat. Cele mai apropiate parcări cu plată sunt în Piața Cipariu și Piața Unirii, iar cele mai apropiate stații de autobuz sunt următoarele:

  • Stația Operei, Piața Ștefan cel Mare, cu liniile 21, 32, 32B, 33, 35, 40, 46, 46B, 50, 3;
  • Stația Avram Iancu, Piața Avram Iancu, cu liniile 21, 32, 32B, 33, 35, 40, 46, 50, 3, 25.

Monumentul se află la distanță pietonală de circa 10 minute de Piața Unirii și Piața Cipariu.

foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here