Istoric și detalii. Clujul cinstește cea mai mare minte a poeziei românești cu monumentul din fața Teatrului Național, una dintre cele mai importante instituții culturale ale României, monument care îl înfățișează pe Mihai Eminescu printr-o statuie înaltă de 3 metri, care pare că veghează neîncetat asupra clujenilor alături de un alt poet important al românilor, Lucian Blaga. Statuia turnată în bronz este opera sculptorului Ovidiu Maitec și a fost inaugurată în 1976.
Marele poet român, pe numele său de botez Mihail Eminovici, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani. Pe parcursul carierei sale, Eminescu a fost poet, prozator și jurnalist, fiind considerat de cititori și critici, după moartea sa, drept cel mai mare poet pe care l-a cunoscut vreodată patria noastră.
Eminescu a copilărit la Botoșani și Ipătești și a studiat atât în țară cât și în străinătate, la Viena și Berlin. Debutul în literatură îl face în 1866, după moartea lui Aron Pumnul, cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul” publicată în broșura pe care elevii profesorului au redactat-o în memoria sa.
Mihai Eminescu a fost parte a vieții culturale din Cluj din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind angajat al unei companii de teatru. Moartea poetului a venit la 15 iunie 1889, la București, în jurul orei 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu, după o perioadă lungă în care s-a luptat cu boala care îl chinuia. Unele teorii conspiraționste susțin însă că ar fi fost ucis.
Localizare. Cu vedere spre monumentul lui Avram Iancu din piața cu același nume, statuia care îl înfățișează pe Mihai Eminescu veghează intrarea în Teatrul Național ”Lucian Blaga”, în centrul orașului. Zona este accesibilă turiștilor prin folosirea mașinilor personale datorită celor două parcări cu plată din Piața Cipariu și Piața Unirii, dar cea mai facilă metodă este desigur folosirea mijloacelor de transport în comun. Cele mai apropiate stații sunt următoarele:
- Stația Avram Iancu, Piața Avram Iancu, cu liniile 21, 32, 32B, 33, 35, 40, 46, 50, 3, 25.
- Stația Operei, Piața Ștefan cel Mare, cu liniile 21, 32, 32B, 33, 35, 40, 46, 46B, 50, 3;
Piața Unirii și Piața Cipariu se află la circa 10 minute distanță pietonală de monument.