Cum poţi să plăteşti parcarea în Cluj Napoca?

0
2638

Oraşul Cluj Napoca este unul aglomerat în special pe perioada anului universitar, cu precădere în timpul săptămânii, de aceea găsirea unui loc de parcare în centrul oraşului poate fi o provocare în orele de vârf.

Află mai jos care sunt modalităţile de plată a parcărilor în Cluj Napoca.

Locurile de parcare în Cluj Napoca sunt împărţite în 2 zone: zona 1 (zona centrală şi ultracentrală) şi zona 2 (zona semicentrală).

  1. Tichete de parcare răzuibile

De unde cumperi tichete de parcare răzuibile?

Tichete de parcare răzuibile se pot achiziţiona de la casele de bilete de autobuz, de la anumite magazine alimentare aflate în aria locurilor de parcare, de la unele firme care au intrare din strada principală (xerox-uri, pensiuni etc) sau de la primăria Cluj Napoca.

Aceste locuri se pot identifica uşor după autocolantul lipit la intrarea în unitate, vezi imaginea de mai jos:

parcare-in-cluj-napoca

Cum se folosesc tichetele de parcare răzuibile?

Un tichet de parcare poate să aibă o valoare de 1 leu sau 2 lei, iar durata de acoperire este de 30 min, o oră sau 2 ore, în funcţie de zona în care se află locul de parcare: zona 1 sau zona 2.

Trebuie răzuite celulele care reprezintă:  luna, ziua, ora şi minutele.

Tichetul se pune la vedere în dreptul parbrizului.

  1. Plata la tonomat cu monede de 5, 10, 50 bani

Aparatele de parcare se află de obicei în zona locurilor de parcare, ele deservesc o anumită arie, de aceea trebuie să va uitaţi după cel mai apropiat aparat care de multe ori poate fi pe cealaltă parte a drumului.

Plata cu monede se face direct la aparat în fanta (celula) specială ce permite introducerea monedelor. Pe măsură ce adăugaţi mai multe monede creşte şi timpul de parcare acoperit şi ora până la care este plătită parcarea. Ulterior se apasă pe butonul de emitere bon (cel de jos), care va înregistra plata şi va va oferi un bon (o dovadă a plăţii) pe care trebuie s-o puneţi în maşină în loc vizibil la fel ca şi tichetele de parcare.

  1. Plata la tonomat cu Cardul

La aceleaşi aparate specifice la care se poate face plata cu monede, există posibilitatea de plata cu cardul. De reţinut că unele nu funcţionează!

Plata cu cardul se poate face după ce s-a introdus cardul în aparat şi se tastează codul PIN. Ulterior se fixează timpul şi ora până la care se doreşte plata locului de parcare. După emiterea bonului (dovada plăţii) acesta se pune la loc vizibil în maşină.

  1. Plata prin SMS

Plata prin SMS la numărul 7420 este relativ simplă, însă trebuie făcută cu atenţie pentru a nu face greşeli în tastarea zonei şi a numărului maşinii.

În primul rând, trebuie să verificaţi în ce zona de parcare sunteţi (zona 1 sau zona 2), deoarece diferă timpul pe care trimiterea unui SMS îl acoperă. Vezi poză de mai jos

plata-parcare-cluj-napoca-prin-sms

Costul unui SMS este de 0,45 Euro+TVA şi acoperă 60 min pentru Zona 1, în timp ce un SMS pe Zona 2 acoperă 120 min.

Paşii de plată:

Se trimite SMS la numărul scurt 7420 cu numărul 401 (pentru zona 1) sau 402 (pentru zona 2) urmat de numărul maşinii. Ulterior veţi primi un SMS de confirmare care va conţine ora până la care s-a făcut plata, zona şi numărul maşinii introduse (pentru care s-a făcut plata).

Exemplu:

Dacă va aflaţi cu maşina în zona 2 veţi trimite SMS la 7420 cu textul:   402BM01XXX

  1. Plata la parcările cu Barieră

Plata în parcările cu barieră se face la finalul timpului în care aţi staţionat în parcare, pe baza tichetului primit la intrarea în parcare, de aceea e important să nu-l pierdeţi. Pentru a evita blocajele, plata se face înainte de a pleca spre maşină!

  1. Plata Parking-urilor

Plata la parking-urile din Cluj Napoca se face la fel ca la parcările cu barieră, pe baza bonului de la intrare. Pentru a evita blocajele, plata se face înainte de a pleca spre maşină!

Este recomandat să lăsați maşina în parcarea unităţii de cazare în care sunteţi cazat şi să folosiţi transportul în comun sau taxi-urile. Vezi aici care sunt unităţile de cazare care oferă şi parcare!

Sursa:  cazareclujnapoca.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here