Statuia lui Baba Novac, Cluj-Napoca

0
2714

Istoric și detalii. Acest monument, după cum spune și numele, a fost ridicat pentru cinstirea memoriei lui Baba Novac, căpitanul lui Mihai Viteazul care a fost executat la 5 februarie 1601 în actuala Piață a Unirii din Cluj, alături de duhovnicul lui, ieromonahul Spiridon. Lucrarea reprezintă opera sculptorului Virgil Fulicea și a fost realizată în anul 1975. Statuia are 1,80 metri înălțime, este turnată în bronz și montată pe un soclu de beton placat cu travertin, care la rândul său are 2,2 metri înălțime.

Baba Novac a fost capturat și adus la Cluj împreună cu preotul său pentru judecată și pedeapsă după înfrângerea suferită de Mihai Viteazul la Mirăslău. În 1601, ei au fost uciși prin ardere pe rug, execuție urmărită de autoritățile și nobilii clujeni, precum și de generalul Gheorghe Basta. Trupurile neînsuflețite ale celor doi au fost puse mai apoi în țepe, pe Drumul Feleacului, locul cunoscut astăzi drept Piața Baba Novac. O dată cu înfrângerea armatei nobiliare la Guruslău și recucerirea orașului, Mihai Viteazul a pus un steag în locul unde Baba Novac a fost înfipt în țeapă, în onoarea memoriei căpitanului său.

În perioada în care primar al Clujului a fost Gheorghe Funar, mai exact în septembrie 1998, pe statuie a fost montată o plăcuță care purta următorul mesaj: ”Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”. Textul a fost combătut de către conducerea Partidului Popular Maghiar, pe motiv că reprezintă ”un mesaj ofensator la adresa maghiarilor”.

Localizare. Monumentul este amplasat în Piața Cipariu, la intersecția străzilor Calea Turzii, Avram Iancu și Baba Novac, în imediata apropiere a Bastionului Croitorilor. Acesta a fost locul unde cele două trupuri au fost ridicate în țeapă după execuția din 1601.

Pentru accesul în zonă se poate folosi mașina personală, datorită parcării cu plată situată în Piața Cipariu, în imediata proximitate a statuii. Cel mai indicat însă este folosirea mijloacelor de transport în comun, care circulă foarte des în zonă. Cele mai apropiate stații sunt următoarele:

  • Stația Piața Cipariu, Piața Cipariu, cu liniile 21, 32, 32B, 33, 35, 40, 46, 46B și 50;
  • Stația Operei, Piața Ștefan cel Mare, cu liniile 21, 32, 32B, 33, 35, 40, 46, 46B, 50 și 3.

Monumentul se află la circa 5-10 minute distanță pietonală de Catedrala Ortodoxă, Bulevardul Eroilor și Piața Unirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here