Cetăţuia din Cluj Napoca

0
15678

Cetatuia din Cluj Napoca este situata pe un deal integrat in zona centrala a orasului, fiind unul dintre zonele cele mai inalte si importante din punct de vedere al panoramei care se poate admira. De aici Clujul are o alta imagine, in special la rasaritul sau apusul soarelui si seara cand se vad multitudinea de becuri ce lumineaza orasul.

Cetățuia din Cluj Napoca este situată pe un deal integrat în zona centrală a orașului, fiind unul dintre zonele cele mai înalte și importante din punct de vedere al panoramei care se poate admira. De aici Clujul are o altă imagine, în special la răsăritul sau apusul soarelui și seara când se văd multitudinea de becuri ce luminează orasul.

Ca și punct de reper pe Cetățuia Clujului se află Hotelul Belvedere, o clădire masivă ce este vizibilă din multe zone ale orașului.

Cetatuia Cluj de azi

În zilele noastre Cetățuia Clujului este pe lângă un punct turistic important, de unde se poate admira orașul și un loc romantic, unde foarte multe cupluri se plimba pe acest platou, în special seara.

Se spune că fiecare cuplu al orașului Cluj Napoca, a fost cel puțin o dată în plimbare pe dealul Cetățuia.

Pe langa masivul Hotel Belvedere, pe Cetățuie se mai găsesc alei pe care se pot face plimbări, o terasă cu bar de unde se poate admira orașul. În partea din spate a cetățuiei se găsește o parte din zidul construit din pământ din vechea fortificație, un parc pentru copii, cu teren de baschet cu nocturnă și teren de fotbal. Mai jos după parc se ajunge la intersecția cu 7 străzi, una din unicele intersecții ale Europei de acest gen, iar în stângă (la coborare) după intersecția celor 7 străzi se găsește stadionul de fotbal al echipei CFR Cluj.

Scurt istoric despre Cetățuia Cluj

Situată la o altitudine de 405 m, are aspectul unui platou pe care a fost construită, în secolul al XVIII-lea de către austrieci, o fortificație de tip Vauban, cu ziduri, bastioane și o redută, care adăpostea clădiri administrative, garnizoana și depozitul de armament. La exterior era inconjurata cu un val de pământ. Fortificaţia avea rol de control asupra orașului, dar și acela de închisoare, mai ales în timpul Revoluţiei de la 1848. Aici a fost închis și executat cunoscutul umanist și luptător sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din fortificație s-au mai păstrat o parte din ziduri, câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor.

Istoria recentă consemnează ridicarea pe colina Cetățuii a Hotelului „Belvedere”, o construcție masivă și modernă. Pe dealul Cetățuia este amplasată Crucea de pe Cetăţuie (arhitect Virgil Salvanu), care amintește de martirii Revoluției de la 1848. Crucea a fost amplasată în anul 1995, în locul celei din lemn, distrusă de autoritățile comuniste în anii ’50 ai secolului trecut.

Cai de acces – Cetatuia Cluj

Denumit și dealul Cetățuia, este vizibil din centrul orașului în special din zona Piața Mihai Viteazul, Parcul Central – „Simion Bărnuţiu”, zona străzilor Memorandumului și Moților. Pentru a ajunge pe Cetățuia Clujului sunt câteva variante pe care le poți alege. Pe jos din centrul orașului dinspre Piața Mihai Viteazul se trece podul peste râul Someș, pe lângă Camera de Comerț din Cluj (fosta Astoria) și se urcă scările ce te duc până în vârful dealului Cetățuia. Numărul scărilor este de 237.

O altă variantă este cea cu mașina, însă traseul este diferit:

1) Dinspre centru, zona Piața Mihai Viteazul, se trece de Camera de Comerț din Cluj pe strada Emil Racoviță, se ajunge la intersecția „șapte străzi”, una din unicele de acest gen ale Europei care intersectează 7 străzi din diferite zone ale Clujului. Pe urmă se face la stânga pe strada Cetății până se ajunge în parcarea de lângă Hotelul Belvedere.

2) Din fața Gării din Cluj Napoca, se urcă podul circa 200m și se face la stânga circa 50m și apoi a doua stradă la dreapta, pe strada Mecanicilor, care te duce la intersecția „șapte străzi”. În intersecție se merge drept înainte pe strada Cetății care duce pe Cetățuia Cluj.

3) Dinspre zona Hoia (Tetarom 1) pe strada Romulus Vuia pe lângă Stadionul CFR Cluj se ajunge din nou la intersecția celor șapte străzi și de aici se ia la dreapta pe strada Cetății până pe Cetățuia Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here