Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj Napoca este „pata verde” a Clujului, de circa 14 hectare, aproape de centrul vechi al orașului.
Vă recomandăm să vizitați acest loc deoarece vă veți afla în mijlocul naturii, în inima Clujului. Aici aveți ocazia să vedeți de la specii de plante și arbori specifici zonei, până la palmieri sau alte plante tropicale. Este un loc ideal de plimbare și recreere.
În timpul verii, aici vin după cununia civilă și religioasă proaspeții căsătoriți cu oamenii ce participă la eveniment pentru a face poze și a se bucura de frumusețiile grădinii.
Scurt Istoric
Muzeu național, grădina a fost fondată în 1872, având o suprafață inițială de 4,3 hectare. Prin grija prof. A. Richter suprafața sa a crescut la 9,6 hectare. În 1920, prof. Alexandru Borza a elaborat planul de reorganizare a unei noi grădini botanice, a cărei amenajare s-a realizat între 1920-1930.
În prezent, grădina are 14 hectare și o diferență de nivel de 20 m și este împărțită în mai multe sectoare, adăpostind 11.000 exponate:
- sectorul ornamental (Grădina mediteraneeană, Rosarium, Grădina japoneză),
- sectorul fitogeografic (plantele sunt aşezate după asociaţiile lor naturale – Grădina Romană),
- sectorul sistematic (plantele sunt rânduite după principii filogenetice),
- sectorul economic şi medicinal,
- sectorul plantelor rare şi endemice din flora României.
Remarcabile sunt cele două grupe de sere cu o suprafaţă de 3500 mp, cu plante tropicale de interes științific și utilitar.
În incinta Grădinii Botanice funcționeaza Institutul Botanic, cu cele doua componente: Muzeul Botanic (6.910 piese botanice reprezentând exponate de plante indigene și exotice) și Herbarul (660.000 de file de plante uscate – coli de herbar – așezate în dulapuri speciale).
Sub redacția Grădinii Botanice se editează publicații de specialitate (Catalogul de seminţe, Contribuţii botanice etc.).
Puncte importante ale Grădinii Botanice Cluj
Grădina Botanică este împărțită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal.
Grădina Japoneză este un loc unde pe lângă plantele specifice veți găsi un mic lac și o terasă din lemn acoperită la malul acestuia.
Dupa grădina japoneză spre sere se afla un turn, unde se poate urca liber, de unde se vede o frumoasă panorama a grădinii și a orașului.
O altă atracție este și Grădina Romană, cunoscută și sub denumirea de grădina lui Pliniu, dominată de statuia zeiței Ceres și încadrată de două sicrie veritabile descoperite în vechiul oraș roman Napoca. Aici pot fi întâlnite plante care se cultivau în orașele romane, dar și în grădinile țăranilor din Dacia Traiană.
Serele sunt una dintre atracțiile grădinii deoarece aici se află multe plante exotice, printre care nufărul de Amazon, trestia de zahăr, papirusul, plantele de mangrove, feriga arborescentă, plantele insectivore, eucaliptul, palmierul de zahăr, palmierul de ulei, cât și plante carnivore.
Date Contact
Adresa: Str. Republicii, nr. 42, RO-400015 Cluj-Napoca
Tel: +40/264/597604
e-mail: grbot@grbot.ubbcluj.ro
http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/botanica.html
Programul de vizita se face între orele:
Vara: Zilnic – orele 8:00-19:00
Serele – orele 9:00-17:00
Iarna: 10:00-17:00
Taxe
- costul unui bilet pentru intrare este: 5 lei/persoana (acesta poate fi modificat de către administratorii grădinii)
- reducere cu Studcard 50% la intrare.
- este mult de mers pe jos și de vizitat, de aceea vă recomandăm să vă luați îmbrăcăminte și încălțăminte comodă
- în incintă sunt puține locuri de unde se pot lua băuturi răcoritoare, la intrarea principală sau la intrarea în sere, și de aceea este recomandat ca mai ales în zilele călduroase de vară să vă luați cu voi lichide.
Căi de acces
Grădina Botanică din Cluj Napoca este situată pe str. Republicii nr. 42, strada ce incepe din stânga clădirii „Casa de Cultură a Studenților” la intersecția cu strada Napoca. Pentru a ajunge la intrarea principală se urcă pe str. Republicii circa 500 m; fiind situată relativ aproape de centrul vechi al orașului este ușor de ajuns aici.
[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.762428,23.590157{}atractii-naturale.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]
Există și o altă intrare prin spate de pe strada Louis Pasteur, însă este mai puțin folosita deoarece este și mai greu accesibila.