Catedrala Mitropolitana Ortodoxa

0
2532

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Clujului, Albei, Crişanei și Maramureşului, fiind Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Situată în Piata Avram Iancu, la nr. 18 Catedrala Mitropolitană Ortodoxă este o clădire impunătoare în centrul orașului Cluj Napoca, fiind înconjurată de clădiri vechi și importante din punct de vedere arhitectural și istoric, printre acestea se numără: clădirea Consiliului Județean Cluj, Regionala CFR Cluj, clădirea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului și cea a Finanțelor Cluj cu Trezoreria Cluj, precum și clădirea Tribunalului Cluj, Casa Armatei și Teatrul Național cu Opera Română.

[nggallery id=14]

În fața acesteia se află monumentul Avram Iancu înconjurat de o frumoasă fânână arteziană cu jocuri de lumini și jeturi de apă care se sincronizează pe linii melodice. După fântână și statuie, se află clădirea Teatrului Național din Cluj Napoca.

Catedrala este pe langâ o atracție turistică și un important loc de cult, în special în zilele de sărbătoare, când foarte mulți localnici vin la slujbele ce se țin aici. În perioada slujbelor religioase de Crăciun sau de Paști, sau a altor sărbători naționale, cum ar fi 1 Decembrie ziua României, piața din fața bisericii, cât și cele 2 străzi între care se află biserica, sunt închise și devin pietonale.

Intrând în interiorul bisericii, constați o tăcere impunătoare în contrast cu forfota orașului. Aici vei găsi picturi religioase pe pereții acesteia, o cupolă imensă, turnuri de unde răsună clopote în timpul slujbelor, un altar impunător și multă liniște.

Scurt Istoric

A fost ridicată în perioada anilor 1923-1933, după planurile arhitecţilor Constantin Pomponiu și George Cristinel, înscriindu-se în curentul stilistic românesc. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca.

Poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” – data intrării Armatei Române în Transilvania (15 august 1916).

În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcașul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 1996, Catedrala a intrat într-un amplu proces de restaurare a exteriorului, încheiat în anul 1999, iar în interior a primit o nouă pictură, de factură bizantină, realizată în celebrul mozaic de Murano.

Din anul 2006 edificiul servește drept catedrală a arhiepiscopului Vadului, Feleacului și Clujului care este totodată și mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei și Maramureşului.

Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului deține o valoroasă colecţie de artă religioasă și documentară, inaugurată în anul 1938 și reorganizată în 1975. Fondul de bază este constituit din icoane pictate din secolele XVII – XIX și din obiecte liturgice. Colecția muzeală cuprinde documente privind istoria eparhiei (secolul XVI), obiecte de cult, icoane pe lemn și sticlă (secolul XVII), manuscrise, veşminte, cruci, potire etc. (secolul XVI), tipărituri cu caracter etnografic și mărturii despre trecutul neamului românesc.

Orar

Sunt recomandate vizitele între intervalul 12.00 – 18.00 deoarece în fiecare zi între orele 08.00 – 12.00 și 18.00 – 20.00 aici se țin slujbe religioase.

Localizare și Căi de acces

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.771298,23.596541{}obiective-turistice.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fiind situată în centrul vechi al orașului Cluj Napoca, în Piaţa Avram Iancu, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă este un obiectiv turistic ușor de indentificat și se poate ajunge aici din orice parte a centrului istoric al orașului pe jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here