Biserica Reformată de pe strada Lupului, Cluj Napoca

0
1776

Istoric și detalii. Situată în imediata apropiere a bastionului Croitorilor, această biserică de pe fosta Strada Lupului, una dintre cele mai vechi străzi ale Clujului (astăzi strada Mihail Kogălniceanu), este poate cel mai important și valoros edificiu gotic al Transilvaniei. A fost construită între anii 1486-1516, cu susținerea regelui Matei Corvin și sub supravegherea călugărilor franciscani-minoriți, la conducerea cărora s-a aflat călugărul Ioan, special trimis de la Cluj pentru această lucrare.

De-a lungul timpului, acest important monument istoric al Clujului a suferit foarte multe modificări și reparații,fiind afectat de explozii sau de simpla trecere a deceniilor. Pe parcurs, au mai fost adăugate elemente precum amvonul, turnul clopotniță care mai târziu a fost dărâmat, clopotul din casa parohială de lângă biserică, pupitrul din piatră etc.

Lucrurile care fac din această biserică un monument unic al Clujului sunt reprezentate de vechimea și dimensiunile sale. Este o construcție gotică de tip sală, fiind cea mai mare de acest gennu doar din Transilvania, ci și din Europa de Sud-Est. Dimensiunile sale sunt impresionante datorită faptului că a fost clădită dintr-o singură navă, fără stâlpi de susținere sau ornamente care, potrivit franciscanilor, ar putea distrage atenția credincioșilor. Sala are o lungime de 34 m, lățimea de 15 m, iar înălțimea pereților atinge 19 m. Cunoscută pentru acustica sa,această încăpere găzduiește cu regularitate concerte de orgă, încă din 1960.

Localizare. Biserica Reformată se află situată în centrul orașului, pe actuala stradă Mihail Kogălniceanu nr 21, în apropiere de Bulevardul Eroilor, Teatrul Național și Piața Cipariu. Monumentul este ușor accesibil cu mijloacele de transport în comun. Cele mai apropiate stații sunt următoarele:

  • Stația Piața Cipariu, cu liniile 3, 21, 25, 32, 32B, 33, 40, 46, 46B, 50
  • Stația Opera, Piața Ștefan cel Mare, cu liniile 3, 21, 32,32B, 33, 35, 40, 46, 46B, 50

Depinzând de ritmul de mers, biserica se află la o distanță pietonală de aproximativ 5 min de Piața Cipariu și de Teatrul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here