Istoric și detalii. Acest simbol clujean se numără printre cele mai importante monumente istorice ale orașului. Cunoscută și sub numele de Biserica Iezuiților din Cluj sau Biserica Universității, lăcașul de cult poartă hramul Sfânta Treime, fiind cunoscut pentru arhitectura sa deosebită, care îmbină sobrietatea exteriorului cu exuberanța unui interior în stil baroc. Edificiul a fost construit în perioada 1718-1724, după ce, spre finele secolului al XVII-lea, Transilvania a fost integrată în Imperiul Habsburgic.
Biserica este cunoscută în special datorită interiorului său. Acesta este compus dintr-o singură navă, căreia îi corespund trei capele laterale, fiecare conținând picturi deosebite. Dintre toate picturile din interior se remarcă următoarele:
- Sfânta Treime, o pictură de mari dimensiuni situată în sanctuarul bisericii, sub care a fost poziționată icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
- Marea Pictură a Altarului, o pictură în stil baroc, care reprezintă tot Sânta Treime.
- Pictura Sfântului Ignațiu de Loyola, întemeietorul ”Societății lui Isus” (ordinul iezuiților).
- Pictura Sfântului Xaverius, în prima capelă de pe latura stângă a bisericii.
- Pictura Sfântului Ioan Nepomuk, considerat și protectorul Banatului.
- Pictura Sfântului Calasanza, călugăr fraciscan și totodată patronul ordinului Piarist.
În ceea ce privește programul liturgic al lăcașului de cult, biserica este deschisă duminica pentru Liturghia în limba română de la ora 9:30 și pentru Liturghia în limba maghiară de la ora 11:00. De asemenea, în fiecare marți de la ora 19:00 are loc Cateheza pentru adulți.
Localizare.Biserica iezuită se află pe strada Universității nr 5, foarte aproape de Piața Unirii și accesibilăcredincioșilor care doresc să participe la liturghii sau să viziteze edificiul. Cea mai apropiată stație a mijloacelor de transport în comun este următoarea:
- stația Memorandumului,strada Memorandumului, cu liniile 1, 22, 24, 24B, 6, 7, 9, 25, 29, 30, 42, 52;
Accesul cu mașina personală este de asemenea posibil datorită existenței parcării cu plată din Piața Unirii și a celei din spatele Primăriei, cu acces din Piața Lucian Blaga.
Date de contact
Adresă Biserică: Strada Universității, nr 5
Adresă Birou Parohial: Piața Unirii, nr 16
Telefon: +40 264 595 252
E-mail: szentmihalykolozsvar@yahoo.com