Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” – Biserica Reformată – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Biserica Reformată – Calvină cu Două Turnuri – Biserica Unitariană – Biserica Evanghelică – Biserica și Mănăstirea Franciscană – Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihai” – Biserica „Bob” – Biserica Piariștilor.
Cluj Napoca reprezintă unul dintre cele mai multiculturale orașe ale României. Bogăția multietnică este reprezentată de numeroasele lăcașuri de cult care se pot observa în oraș și de elementele artitecturale diferite ale bisericilor. Istoriile de sute de ani și trecerea timpului au demonstrat valoarea culturală și spirituală a orașului Cluj Napoca și a lăcașurilor de cult.
Traseul începe de pe Bulevardul Eroilor de la Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față. Aceasta este cunoscută și ca Biserica Minoriților, denumită astfel după ctitorii bisericii, adepții ordinului romano-catolic al Fraților Minori Conventuali, cea mai veche ramură a franciscanilor. Lăcașul de cult a fost ridicat între anii 1775-1779 în stil baroc. În prezent servește drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
Următoarea oprire se află pe strada Mihail Kogălniceanu, unde se găsește Biserica Calvină, ridicată între 1486-1516 în stil gotic. Lăcașul de cult este cea mai mare construcție de tip sală din Transilvania și din sud-estul Europei, cu o înălțime a pereților ce ating 19 m, o lungime de 34 m și 15 m lățime. Mobilierul bisericii, realizat de meșteri bistrițeni, aparține secolului VX, iar orga, a doua ca mărime după cea a Bisericii Negre din Brașov, este din 1776 și apaține stilului rococo.
Ajungând în Piața Avram Iancu descoperim împunătoarea Catedrală Mitropolitană Ortodoxă. Construită în perioada anilor 1920-1930, catedrala reprezintă una dintre cele mai importante lăcașuri de cult ale Clujului. Planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pompoiu au înglobat o serie de modele din arhitectură brâncovenească, specifică Țării Românești, cu puternice influențe bizantine.
Pe Bulevardul 21 Decembrie se găsește Biserica Reformată-Calvină din Orașul de Jos, cunoscută ca și Biserica Reformată cu 2 turnuri. Aceasta a fost construită între 1829-1879 după planurile arhitectului Georg Winkler. Planul inițial al fațadei și al turnurilor a fost modificat de Anton Kagerbauer în jurul anului 1839, după moartea arhitectului original.
Traseul continuă cu vizitarea Bisericii Unitariene de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Biserica construită între 1792-1976 reprezintă stilul baroc cu elemente rococo și neoclasiciste.
În capătul Bulevardului 21 Decembrie 1989 se află Biserica Evanghelică, construită între 1816-1829. Lăcașul de cult a fost ridicat după planurile arhitectului George Winkler și îmbină armonios elemente ale barocului cu stilul neoclasic.
Continuând traseul ajungem în Piața Muzeului unde se află Biserica și Mănăstirea Franciscană. La începuturi biserica a fost o parohie mai mică, construită în stil romanic târziu, dar în 1442 dominicanii au dezvoltat parohia, lărgind biserica în stil gotic și construind mănăstirea. În 1728 franciscanii restaurează biserica și construiesc turnul din fațada vestică în stil baroc. În interiorul mănăstirii se găsește o bibliotecă cunoscută a franciscanilor, cu o colecție ce depășește 1000 de volume.
Din Piața Muzeului traseul continuă spre Piața Unirii. În mijlocul acesteia se află unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, Biserica Catolică Sfântul Mihail. Lăcașul de cult, de tip sală, cu un cor boltit în cruce pe ogive și flancat de altare laterale, a fost construit pe mai multe etape, fiind finalizat în 1390. Biserica oferă numeroase puncte de vizitat, printre care Capela Schleunig, altarul central, picturile secolelor XIV-XV și altarul neogotic, premiat la expoziția mondială din 1873, la Viena.
>Din Piața Unirii se intră pe strada Episcop Ioan Bob, unde se află prima biserică greco-catolică construită în Cluj și cea mai veche biserică românească din oraș, Biserica Bob. Lăcașul de cult, construit între 1801-1803, poartă numele Episcopului Ioan Bob, ctitorul bisericii.
Prima construcție eclaziastică în stil baroc din provincie și prima biserică catolică ridicată în Transilvania după Reforma Protestană, Biserica Piariștilor, încheie traseul propus. Aici se poate observa un contrast puternic între exteriorul sobru și interiorul puternic ornamentat, în stil baroc. În altarul bisericii se află icoana Sfintei Maria, despre care se spune că în anul 1966 ar fi plâns timp de 2 săptămâni.