Piața Avram Iancu

0
6027

Primele date mai concrete despre piaţă datează de la mijlocul anilor 1700. Pe latura pe care azi este situat Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, la mijlocul anilor 1700, un ofiţer numit Trencseni Ferenc, a îngrădit cu scânduri un teritoriu destul de mare, folosindu-l drept câmp de instrucţie pentru soldaţii săi. Cum această zonă a fost denumită de locuitori cetatea Trencin, piaţa a rămas cunoscută ca Trencin. Oraşul s-a împotrivit, dar numai spre sfârşitul secolului a reuşit să elibereze zona.

În cursul secolului al XIX-lea a fost aici depozit de lemne şi cărbune, piaţă de animale, piaţă de lemne, iar la un moment dat s-a dorit mutarea aici a pieţei mari. Din cauza apropierii liniei ferate de piaţa Mihai Viteazul s-a decis ca aceasta să fie mutată acolo. Pe acest loc s-a conturat o piaţă ornamentală.

[nggallery id=53]

Ulterior, pe măsură ce laturile pieţei au fost construite, au primit denumiri separate. Latura estică a devenit „şirul Cetatea Trencin” (Trencinvár-sor), cea de vest „şirul Pieţei de lemne” (Fapiac-sor), partea din faţa Palatului de Justiţie şi al cazărmii „Şirul Cazărmii mari” (Nagykaszárnya-sor). Latura nordică prefigura zona exterioară a străzii Ungurilor (Külső Magyar utca).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a început construirea aici a unui nou centru civic, proiectat să fie compus din două pieţe, una în continuarea celeilalte.

Piaţa sudică este cea cunoscută azi sub numele de Piaţa Ştefan cel Mare.

Piaţa nordică, care se află în jurul Catedralei Ortodoxe, a fost numită iniţial Piaţa EMKE, aceasta în condiţiile în care, Societatea Culturală a Maghiarilor din Transilvania (EMKE), îşi construise sediul aici. Cum EMKE a fost nevoită să-şi vândă sediul, în anul 1906, an aniversar Bocskai, piaţa a fost redenumită Bocskai.

După 1923, piaţa a purtat numele de Cuza Vodă. În timpul celui de-al doilea război Mondial a purtat numele de Hitler, iar după acesta Malinovski. În anul 1964 a fost botezată Piaţa Victoriei, pentru ca în anul 1993 să devină Piaţa Avram Iancu.

Piața Avram Iancu este una dintre cele mai frumoase piețe vechi ale orașului Cluj Napoca. Este o piață încărcată de istorie și cultură, situată în mijlocul orașului.

Pe lângă o priveliște deosebită, în Piața Avram Iancu se pot găsi ca și obiective turistice și culturale următoarele:

 • Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
 • Monumentul Avram Iancu înconjurat de o fântână arteziană
 • Spații verzi și pietonale
 • Teatrul Național și Opera Română
 • Prefectura Cluj și Consiliul Județean Cluj
 • Institutul Teologic Protestant
 • Regionala CFR Cluj
 • Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului
 • Facultatea de Teologie Ortodoxă în cadrul UBB Cluj
 • Palatul de Finanțe Cluj
 • Palatul de Justiție cu Tribunalul Cluj
 • Cercul Militar

Localizare

Fiind poziționată în centrul orașului de aici se poate ajunge pe jos pe Bulevardul Eroilor în Piața Matei Corvin, în Piața Cipariu la Turnul Croitorilor – Bastionul Croitorilor, Piața Mihai Viteazul, pe strada Dorobanților la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj sau pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 în Piața Mărăști.

 

Coordonate GPS: 46.771343 (lat.), 23.596680 (long.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here