Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă”

0
2628

Cunoscută odinioară ca Biserica Minoriţilor (Biserică Romano-Catolică a Ordinului Franciscan al Minoriţilor), a fost donată Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolică) în anul 1924 de către Sfântul Scaun, pentru a servi drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, odată cu mutarea sediului episcopiei de la Gherla la Cluj.

Biserica a fost ridicată în stil baroc, după planurile arhitectului Francis Kitner, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, iar frescele de pe cupolă au fost pictate la începutul secolului al XX-lea de Francisc Lohr și restaurate mai apoi de Coriolan Munteanu. Adaptarea mobilierului interior la cerințele ritului bizantin a fost făcută prin efortul episcopului Iuliu Hossu, prin amplasarea unui iconostas, de altfel inexistent în practica cultului romano-catolic.

Localizare

Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă” se află pe Bulevardul Eroilor la nr. 10, la intersecția cu strada Herman Obert. Este singura biserică pe bulevardul Eroilor între cele 2 piețe: Piața Unirii și Piața Avram Iancu.

Coordonate GPS: 46.769515 (lat.), 23.592542 (long.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here