Ruinele de construcţii romane făceau parte din piața centrală a orașului roman Napoca (secolele II-III d.Hr.), peste care s-au suprapus construcții medievale, moderne și contemporane.
Primele săpături arheologice în Piața Unirii au fost efectuate în anul 1822. Ultimele cercetări au început în anul 1994 și au continuat, cu anumite întreruperi, până în anul 2008, fiind conduse de arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. A fost cercetată arheologic o suprafață de aproximativ 850 metri pătrați din zona central – sudică a orașului roman. Cu această ocazie au fost descoperite și vestigii neolitice, post romane și medievale.
Localizare
Situate în Piața Unirii în fața statuii Matei Corvin, ruinele fac parte din atracțiile turistice ale zonei. Acestea se bucură de o vizibilitate sporită deoarece se află într-o zonă pietonală intens frecventată.
Situl este acoperit cu sticlă pe o suprafață de 82 de metri pătrați pentru protejarea vestigiilor, devenind astfel un punct de informare și vizitare, care beneficiază de un sistem de iluminat ambiental.
Inaugurarea sitului a avut loc odată cu dezvelirea Lupei Capitolina pe Bulevardul Eroilor, la 28 noiembrie 2008.