Castelul Banffy

0
2370

Domeniul a fost donat, după cum susțin istoricii, de către regele Sigismund de Luxemburg familiei Banffy, iar pe terenul acestui domeniu, familia amintită mai sus a început, în jurul anului 1437, construcția clădirilor care stau și azi dovadă a acelor vremuri. Construcția castelului s-a întins pe o perioadă de aproximativ 100 de ani și a suferit modificări semnificative de-a lungul timpului. Palatul a fost construit de cea mai mare familie de aristocraţi din Ardeal, familia Banffy.

„În cadrul ansamblului îşi găseau locul şi câteva statuete ale unor zeităţi antice, precum Chronos, Hercules sau Ceres. Ele se află acum la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, iar când renovarea va fi finalizată, vor fi puse la dispoziţia restauratorilor”.

Castelul Banffy azi

După ce trecem de zidurile castelului, pătrundem într-o curte imensa, încadrată de clădiri. Din păcate, acestea sunt într-un grad avansat de degradare, dar datorită eforturilor autorităților române, în colaborare cu asociații britanice, a început procesul de restaurare a întregului complex. Astfel, una dintre clădiri sălăsluiește chiar și o cafenea unde turiștii pot servi o băutură caldă și pot admira fotografia prințului Charles care, de fiecare dată când vine în România, nu ezită să consume un ceai cald la cafeneaua din interiorul castelului Banffy. Acest fapt se datorează nu numai frumuseții și istoriei care se ascunde între pereții acestui monument arhitectural, ci și faptului că istoria Angliei și a României se întâlnesc în acest loc, familia prințului Charles fiind ruda îndepărtată cu familia Banffy.

În această locație se organizează nunți și alte evenimente în timpul verii. Pentru turiști nu există locuri de cazare.

Datorită importanței culturale și istorice, dar și a dimensiunii, acest loc este supranumit „Versailles-ul Transilvaniei” și este vizitat anual, indiferent de anotimp, de o mulțime de turiști.

Adresa: Bonțida, județul Cluj

Telefon: 0264.439 858

Taxa: 2 lei / persoană

Localizare

Castelul Banffy este localizat la o distanță de 30 de km de municipiul Cluj-Napoca, în localitatea Bonțida. Se ajunge aici plecând spre direcția Cluj-Dej, după care se face la dreapta în localitatea Bonțida.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here