Centre de echitație în județul Cluj

0
3342

Echitația este un sport cu vechime în județul Cluj. Primul centru ce echitație de aici a fost înființat în anul 1902 în localitatea Jucu.

Nobilii și regii români sau străini veneau aici pentru a-și alege caii pe care apoi îi foloseau atât pentru paradă, cât și pentru război. Mai târziu, caii de rasă crescuți și dresați în Cluj au câștigat concursuri internaționale de renume, poziționându-se pe primele locuri alături de cai din țările occidentale cu tradiție în hipism.

Interesul clujenilor pentru călărie s-a păstrat și în prezent. În județul Cluj există atât baze sportive în care sunt dresați cai de rasă pură și se antrenează jonkey care apoi participă la concursuri naționale și internaționale, cât și centre de echitație pentru agrement, unde clujenii pot ieși la o plimbare călare pe cal, pe dealurile din jurul Clujului.

Baza de echitație „Transilvania Sport Horse”

Unul dintre locurile unde clujenii au posibilitatea să urmeze cursuri de călărie la este baza de echitație „Transilvania Sport Horse”. Aceasta se află în localitatea Jucu, la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca, pe terenul fostei herghelii de stat, una dintre cele mai vechii din țara noastră, cu o vechime de peste 100 de ani și recunoaștere internațională încă din timpul regalității.

Potrivit unui articol apărut în presă locală, herghelia de la Jucu a fost înființată în anul 1902. Aceasta a funcționat câțiva zeci de ani, până imediat după revoluție, când a fost abandonată. Herghelia de cai de la Jucu a fost însă redeschisă în anul 2000, după ce a fost achiziționată de societatea româno-norvegiană Transilvania Sport Horse Company, după care a fost și redenumită.

În prezent în herghelia de la Jucu sunt crescuți și îngrijiți cai din rase precum Holstein, Oldenburg, Hannover sau Westfalen, aduși din țările occidentale cu tradiție în hipism.

Cei care doresc să învețe pot participa la cursuri simple de călărie, călărie pentru agrement, dar și cursuri intensive de echitație, cu scopul participării la diferite concursuri naționale și internaționale.

Baza hipică „Incitato”

Clubul de echitație „Incitato” este unul dintre primele baze de acest gen înființate în județul Cluj de către Biró Á. Attila, antrenor și călăreț.

Baza hipică „Incitato” a fost înființată în anul 2000 și este poziționat în cartierul Gheorgheni, la capătul liniei de transport numărul 32, pe un teritoriu care a aparținut Regiei Naționale a Pădurilor „Romsilva”. „Incitato” este singura școală profesionistă de echitație din județ a cărui activitate principală este pregătirea cailor și a sportivilor pentru competițiile de sărituri peste obstacole.

Potrivit site-ului bazei hipice „Incitato” cei interesați de acest sport se pot înscrie încă de mici la cursurile de călărie, clubul oferind lecții de echitație pentru copii cu vârste cuprinse între 9-14 ani. De asemenea, pentru cei care nu doresc să facă performanță în acest sport aici se pot relaxa prin plimbări călare atât în cadrul bazei de echitație, cât și pe dealurile din apropierea ei.

Centrul de echitație „Napoca Sport Horse”

Aflat la 15 km de Cluj-Napoca, în localitatea Sălicea, Centrul de echitație „Napoca Sport Horse” este plasat la marginea unei pădurii cu o priveliște încântătoare către valea Sălicei. Dincolo de centrul de echitație se întind hectare întregi de dealuri și păduri, un spațiu ideal pentru o plimbare călare în aer liber.

Continuarea articolului pe BunaDimineata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here