Biserica din Feleacu este una dintre cele mai importante monumente istorice românești ale Transilvaniei medievale. Atribuită epocii lui Ștefan cel Mare, biserica este considerată prima structură ecleziastică de rit grec creată pentru Transilvania. A fost ridicată în secolele al XV-lea și al XVI-lea, din piatră, în stil gotic, fiind una dintre puținele biserici ortodoxe din lume care a fost construită din piatră în stil gotic și nu bizantin.
Lăcașul de cult din Feleacu este o biserică de tip sală cu 2 travee boltite în cruce pe ogive și absidă poligonală decrosată cu boltă pe nervuri. Deși din exterior pare o biserică protestană sau romano-catolică, interiorul a fost adaptat ritului bizantin, cu picturi murale și cu un iconostas bogat ornamentat. Pictura murală, datând de la mijlocul secolului al XVIII-lea, îi aparține unui artist necunoscut, iar pictura celor 12 prăznicare din iconostasul bisericii îi aparțin unui alt artist rămas anonim. În Muzeul de Artă din Cluj Napoca se poate admira o ocoană din anul 1762, reprezentându-l pe Isus Pantocrator, pictată pentru biserica din Feleacul de pictorul Nechita Zugravul.
În subsolul lăcașului de cult au fost descoperite patru morminte, aparținând unor călugări din evul mediu. Se presupune ca aceștia ar fi fost cei patru mitropoliți ai Transilvaniei care au păstorit voievodatul de la reședința lor din Feleacul.
În 1922, la inițiativa lui Nicolae Iorga și cu sprijinul material al Regelui Ferdiand, au fost realizate restaurări de arhitectul Kos Karoly, moment în care au fost zidit pronaosul și s-a ridicat actuala turlă de pe latura nordică a bisericii.
De asemenea, în această biserică a fost oficiată căsătoria dintre Veronica Micle, amanta lui Mihai Eminescu, și profesorul Ștefan Micle.
Localizare
Biserica ortodoxă Sfânta Parascheva din Feleacul se află la 9 km de Cluj Napoca. Se pornește din Piața Unirii cu mașina pe strada Iuliu Maniu, se înaintează până în capătul străzii unde se virează dreapta pentru a intra în Piața Avram Iancu. Pe Calea Turzii (E60, E81) se înaintează până la intersecția cu strada Televiziunii, iar după 100 m se intră pe o stradă lăturalnică, pe care se înaintează până la biserică.