Castelul Banffy de la Bonțida

0
1406

Castelul Banffy de la Bonțida a aparținut familiei Banffy, fiind un complex de edificii construite în stil renascentist. În secolul al XVIII-lea au fost făcute extinderi ulterioare în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil romantic. Întreg domeniul pe care se află castelul a fost donat în anul 1387 familiei Banffy de către regele Sigismund de Luxemburg.

Lucrările de construcție ale castelului au început în 1437 și au fost finalizate în 1543. La ordinul lui Denes Banffy castelul a suferit numeroase modificări, fiind refăcut în stil baroc și i-a fost adăugat galeria de statui, obligatorie pentru o reședință aristocrată din aceea vreme, manejul, grajdurile, remiza și locuințele servitorilor. Parcul de agrement creat în perioada lui Denes Banffy a fost remodelat prin redefinirea formelor sobre baroce cu altele mai libere, romantice, specifice engelezești, în timpul lui Jozsef Banffy, următorul descendent Banffy. Tot el ordonă în 1820 demolarea turnului de poartă din materialele căruia fiind ridicată moara de apă, pusă la dispoziția sătenilor.

În anul 1944 castelul a fost evacuat de către trupele germane și a fost folosit pe post de spital militar. În timpul celui de-al doilea război mondial castelul a fost devastat de trupele germane aflate în retragere și au fost distruse mobilierul, pinacoteca, galeria de portrete și biblioteca.

În perioada comunistă, în anii 1950, într-o latură încă funcțională a castelului a fost instalată Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida. Lipsa întreținerii a dus la o degradare constantă a construcției, statuile din parcul de odinioară fiind salvate de Muzeul de Artă din Cluj Napoca.

Declarat monument istoric în 1990, au fost începute demersurile pentru reabilitarea și restaurarea castelului, cu sprijinul mai multor organizații străine și românești.

Localizare

Bonțida, 30 km de Cluj Napoca

Din cluj Napoca se poate ajunge în Bonțida, la castelul Banffy, pe drumul național DN1C pe la ieșirea spre Oradea.

Foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here