Turnul Pompierilor

0
2817

Poate că unii știu, poate că alții nu știu, dar orașul Cluj-Napoca a fost apărat în vremurile demult apuse de nu mai puțin de două rânduri de fortificații în urma cărora au rămas foarte puține dovezi. Prima fortificație a fost construită între anii 1260-1270, fiind situată în zona actualei piețe a Muzeului pe o suprafață de aproximativ 7 hectare. Cea de a doua fortificație a fost mult mai mare având o suprafață de 45 de hectare și a fost construită ca urmare a privilegiului acordat de Sigismund de Luxemburg atunci când a declarat Cluj-Napoca oraș regal. Această fortificație avea 20 de turnuri de apărare și era cu un hectar mai mare decât întreaga suprafață a Vaticanului. Numai două dintre aceste turnuri au rezistat trecerii timpului: Turnul Croitorilor (Bastionul Croitorilor) și Turnul Pompierilor.

Dacă primul era un punct important al Clujului medieval, cel de-al doilea era aproape nesemnificativ pentru acele timpuri. Acum însă ambele au devenit atracții turistice importante chiar dacă numai Bastionul Croitorului este deschis momentan pentru public. Turnul Pompierilor a fost folosit pentru apărare la începutul istoriei sale, iar mai apoi utilizarea lui s-a schimbat, devenind locul de unde pompierii supravegheau orașul pentru a vedea dacă există incendii.

În timpul comunismului s-a încercat un fel de rebrănduire a acestui obiectiv turistic astfel că s-a dorit transformarea lui în muzeu și observator astronomic însă ideea a fost abandonată datorită restricțiilor impuse de regim. Publicul s-a putut bucura de privilegiul de a putea admira interiorul acestui obiectiv turistic pentru numai trei ani, între 1998 și 2001, atunci când a fost organizat sub formă de Muzeu al Pompierilor. La momentul actual există planuri pentru a-l reintroduce în circuitul turistic și de a îl transforma într-un centru de cultură urbană precum s-a întâmplat și în cazul celuilalt turn care a supraviețuit intemperiilor timpului și ideilor oamenilor.

Localizare

Turnul Pompierilor, denumit uneori și Turnul Lăcătușilor, este situat pe strada Tipografiei nr.19. Pentru a ajunge acolo din centrul orașului, mai exact din Piața Unirii, există o rută comună atât dacă sunteți cu mașina, cât și dacă sunteți pe jos. Așadar, se circulă pe strada Piața Unirii, pe partea cu Palatul Bánffy și Hotelul Melody Central, până la intersecția care o leagă de strada Regele Ferdinand. Se merge înainte pe această stradă urmând ca la prima intersecție să o luați în dreapta ajungând astfel pe strada Tipografiei. Odată ajunși aici tot ce mai rămâne de făcut este să mergeți înainte până vedeți turnul sau găsiți numărul la care se află acesta. În principiu, acest drum ar dura maxim 10 minute cu mașina, iar o plimbare pe jos până acolo ar dura aproximativ 15 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here