Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj Napoca

0
2825

Este o atracție turistică și culturală a orașului Cluj Napoca. Teatrul Naţional „Lucian Blaga”şi Opera Română se afla într-o clădire impunătoare la adresa: Piata Ştefan cel Mare nr. 2-4, Cluj-Napoca.

Aici au loc evenimente culturale din cele mai diverse, de la piese de teatru, festivaluri de teatru, până la concerte de operă naționale sau internaționale.

Scurt Istoric

Cele două instituții de cultură au fost înființate în 18 septembrie 1919, ca expresie a renașterii spirituale de după Marea Unire de la 1918. Clădirea care adăpostește Teatrul Național “Lucian Blaga” și Opera Română, a fost ridicată între 1904-1906, după planurile celebrilor arhitecți Helmer și Fellner. Sala dispune de 928 locuri și este realizată în stil neobaroc, cu inflexiuni stilistice inspirate de secesionism în decorarea holului.

Inaugurarea Naționalului clujean a avut loc în zilele de 1 și 2 decembrie 1919, cu spectacolele “Se face ziua” de Zaharia Barsan și “Ovidiu” de Vasile Alecsandri. Studioul Teatrului Național, sala  “Euphorion”, este destinat cu precădere tinerilor artiști și experimentelor lor creatoare.

Opera Naționala Română Cluj-Napoca este prima instituție lirico-dramatică de stat din România. Spectacolul inaugural a avut loc în 25 mai 1920, cu spectacolul “Aida” de G. Verdi. De la inauguarea sa și până în prezent, pe scena Operei Române au fost prezentate peste 200 de titluri de opere, operete și balete din repertoriul universal.

Localizare

Clădirea „Teatrul Naţional şi Opera Română” este amplasată în centrul vechi al orașului Cluj Napoca, între Piața Avram Iancu și Piata Ştefan cel Mare. Este ușor de reperat prin măreția clădirii ce se află înspre Piața Cipariu. În spatele clădirii se află Parcul Operei amenajat și cu spații de joacă pentru copii.

Coordonate GPS: 46.770483  (lat.), 23.597225 (long.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here