A fost înfiinţat în anul 1951, iar din anul 1956 funcţionează în Palatul Bánffy, cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca. Clădirea a fost construită ca reşedinţă a guvernatorului Transilvaniei – Bánffy György, în perioada 1774 – 1785, pe baza planurilor arhitectului J.E. Blaumann. Decoraţia arhitecturală în piatră a fost completată cu o serie de sculpturi deosebite din punct de vedere artistic, realizate de Anton Schuchbauer.
Muzeul deţine un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească şi europeană: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă din secolele XV-XXI, cantonate în: Galeria Naţională ( cinci secole de artă plastică naţională, dar cu accent asupra celei din Transilvania, reprezentate de 271 de piese de pictură şi 42 de piese de sculptură ale artiştilor Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Hans Eder, Virgil Fulicea, Oscar Han, Sava Henţia, Acs Ferenc, Kos Andras, Hans Mattis Teutsch, Nechita Zugravul, Franz Neuhauser, Carol Popp Szatmari, Vida Geza, Aurel Ciupe, Romul Ladea şi mulţi alţii), Colecţia de grafică românească (reprezentată de Theodor Aman, Hans Eder, Pericle Capidan, Theodor Pallady, Nagy Istvan, Nicolae Tonitza, Venceslav Melka, Carol Popp Szatmari etc.) şi Colecţia de artă universală – 1456 de piese de interes artistic şi documentar din Europa: Istvan Reti, Koszka Joszef (Ungaria); Felix Ziem, Jean Hippolyte Flandrin (Franţa); Franz Defregger (Austria-Germania); Carlo Dolci, Luca Giordano (Italia); Ivan Konstantinovici Aivazovski (Rusia) ş.a.
Adresă
Piața Unirii, numărul 30, 400098, Cluj-Napoca
Telefon
(+4) 0264 596 952
(+4) 0264 596 953
Web
http://www.macluj.ro
macn@cluj.astral.ro
Orar
- Miercuri până Duminică între orele 10.00 – 17.00
- Luni și Marți accesul publicilui este interzis (muzeul este închis)
Localizare și Acces
Muzeul de Artă (Palatul Banffy) se afla în centrul vechi al orașului Cluj Napoca, în Piaţa Unirii la nr. 30, între clădirea hotelului Melody și Clădirile Gemene, colț cu strada Iuliu Maniu.
Pentru parcarea autovehiculelor, vis-a-vis de muzeu se află o parcare cu plată și alte spații amenajate în jurul bisericii romano-catolice Sf. Mihail din Piața Unirii.