Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

0
2684

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei îşi are sediul într-o clădire monument de arhitectură a secolului al XIX-lea, Casa Petrichevich-Horvath, exemplu de adaptare locală a limbajului neoclasic la decorul frizei dintre etaje şi la motivele florale-geometrice ale casetelor.

Actul de naştere a muzeului este actul de constituire a Societăţii Muzeului Ardelean, la 23 noiembrie 1859. Patrimoniul de început al muzeului era constituit din colecţii de antichităţi, numismatică, botanică, zoologie, mineralogie-geologie. Universitatea clujeană înfiinţată în 1872 a luat sub ocrotirea sa colecţiile muzeale care s-au îmbogăţit prin donaţii şi achiziţii cu obiecte de mare valoare istorico-arheologică şi artistică. Colecţiile arheologice au fost păstrate şi expuse în aripa veche a actualei clădiri a muzeului. După 1 Decembrie 1918, colecţiile istorico-arheologice au trecut în grija Institutului de Arheologie şi Numismatică a Universităţii Româneşti din Cluj. Odată cu crearea Institutului de Studii Clasice, în 1929, în patrimoniul său ajung toate colecţiile istorico-arheologice, îmbogăţite mereu cu valoroase materiale provenite din săpăturile de la Costeşti, Ulpia Traiana etc., care sunt transferate în totalitate în actuala clădire. În anul 1937, muzeul este deschis publicului, prezentând una din cele mai mari şi bine organizate secţii de istorie antică din ţară, o valoroasă pinacotecă, o colecţie de ceramică medievală şi modernă, un lapidar medieval şi o colecţie etnografică.

Colecţiile actuale ale Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei sunt prezentate în expoziţia de bază care prezintă evoluţia istorică şi gradul de civilizaţie pe teritoriul Transilvaniei din preistorie până la 1 Decembrie 1918, ilustrată prin obiecte provenite din descoperiri arheologice, colecţii medievale şi moderne de ceramică, cositoare, sticlărie, armament, documente şi fotografii, cărţi şi ziare etc.

Lapidariul roman adăposteşte piese epigrafice şi sculpturale din marmură şi alte varietăţi de piatră, descoperite în provincia Dacia.

Lapidariul medieval reuneşte într-o colecţie unitară şi reprezentativă o serie de creaţii ale pietrarilor care, de-a lungul secolelor, au activat în atelierele centrului clujean.

Tezaurul muzeului prezintă publicului peste 4600 de piese din aur şi argint: idoli eneolitici, tezaure monetare din argint şi aur, bijuterii, medalii şi decoraţii precum şi obiecte de uz cotidian din metal preţios.

Adresa: Str. Constantin Daicoviciu nr. 2, Localitatea Cluj-Napoca, județul Cluj

Telefon: 0264595677

Fax: 0264591718

Email: secretariat@mnit.ro

www.museum.utcluj.ro

www.istoria-transilvaniei.ro

Localizare Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca se află în zona Pieței Muzeului pe strada Constantin Daicoviciu nr. 2.

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.771552,23.585871{}obiective-turistice.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Accesul cu mașina pe strada Constantin Daicoviciu se poate face de pe strada Emil Isac, dinspre strada Georghe Barițiu (Opera Maghiară). După intersecția cu strada Constantin Daicoviciu, strada Emil Isac este cu sens unic spre strada Memorandumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here