Primaria Veche a Clujului

0
3456

Primele date despre Casa Sfatului (clădirea veche a primăriei Cluj) datează din anul 1537. În anul 1650 a fost reconstruită. Casa de epocă renascentistă nu a avut o fațadă atât de lată, dar conform marturiilor vremii, era ornamentată cu blazoanele pictate ale celor sapte oraşe regale libere și mai mult, cu 60 de inscripții latine. În micul turn era un clopot, care era tras doar atunci cand cineva era condamnat la moarte.

În anul 1775 clădirea a fost distrusă de un incendiu. Doar pereţii mai stăteau în picioare în 1798. Atunci s-a hotărât construirea unei Clădiri a Sfatului mai mare.

În anul 1841 a fost acceptat proiectul constructorului Kagerbauer Antal, apoi de asemenea, în urma unui concurs, proiectul mai tânărului Böhm János. Astfel a fost finalizată clădirea clasicistă cu faţadă cu balcon. Clădirea împodobită cu stema oraşului a fost inaugurată la 16 septembrie 1845. Poarta uriaşă cu trei intrări nu a fost folosită doar pentru acces în cladire ci si ca trecere spre strada Kogălniceanu.

În 1990 cele mai importante servicii ale Primăriei s-au mutat de aici în cladirea din Piaţa Unirii.

Azi sediul central se află pe Str. Moţilor nr. 3, iar in vechea clădire din Piața Unirii a rămas departamentul de „Taxe şi Impozite” și Cununiile Civile.

Localizare

Vechea clădire a primăriei din Cluj Napoca se află în Piața Unirii la nr. 1-2, la intrarea pe Bulevardul Eroilor.

Azi, clădirea este folosită pentru Departamentul de Taxe și Impozite, iar pe timpul iernii pentru Cununiile Civile (vara acestea se țin în Parcul Central).

Coordonate GPS

46.769077 (lat.), 23.591198 (long.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here