În timp, piața a purtat mai multe denumiri. Numele originar al pieței a fost de Piaţa Mare (în timp ce centrul orașului vechi era Piaţa Mică).
Din 1869 a devenit oficial Piaţa Principală. A fost Piaţa Regele Matei la cumpăna secolelor XIX-XX, Piaţa Unirii în perioada interbelică.
Din anul 1945 a purtat până în anul 1999 numele de Piaţa Libertății, pentru ca după aceasta să-și reia denumirea din perioada interbelică de Piaţa Unirii.
Piața Unirii, la fel ca și Piata Avram Iancu, este una dintre piețele vechi și centrale ale orașului Cluj Napoca, încărcate cu multă istorie și cultură. Piața a fost renovată și s-a realizat un spațiu pietonal mai generos decât era inițial.
Printre cele mai importante obiective turistice se regăsesc:
- Monumentul Matei Corvin
- Biserica Sf. Mihail
- Clădirea vechiului Hotel Continental
- Vechea clădire a Primăriei
- Banca Națională a României
- Librăria Universității
- Muzeul de Artă și Palatul Banffy
- Vechiul Hotel Melody
Piața Unirii este înconjurată și de alte clădiri și foste palate impunătoare, cum ar fi:
- Palatul Rhedey
- Palatul Josika
- Palatul Wass
- Parohia Romano-Catolică
- Clădirile Gemene
- Casa Wolphard Kakas
În ultimii ani, Piața Unirii a fost considerat ca fiind punctul zero al întâlnirilor tinerilor din oraș, deoarece la monumentul Matei Corvin, în spatele statuii, „la coada calului” așa cum mai este numit acest loc, tinerii din Cluj Napoca își dau întâlnire indiferent dacă este zi sau noapte.
O dată cu modernizarea și lărgirea spațiului pietonal, Piața Unirii a devenit un punct din ce in ce mai important al evenimentelor cotidiene clujene.
Coordonate GPS: 46.769689 (lat.), 23.589782 (long.)