Piata Muzeului

0
5103

Cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele locuri de recreere din Cluj-Napoca, fiind situat pe malul Someşului Mic.

Istoria parcului începe în anul 1827, când Asociația de Binefacere a Femeilor a închiriat terenul cu scopul de a înființa un loc de recreație. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor ’30 ai secolului al XIX-lea, avand inițial numele de Parcul Poporului.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost înființată Comisia Parc, cu atribuții în administrarea parcului. Ulterior, au fost amenajate aleile și lacul și a fost construit pavilionul de muzica. Tot în parc a fost inaugurat Teatrul de Vară, cu o secţie de cinematografie, astăzi fiind sediul Teatrului Maghiar de Stat.

Lângă parc a funcţionat, în perioada interbelica, Şcoala Superioară pentru Fete De Gerando, numită după prima directoare, Antonina De Gerando. În prezent, cladirea aparține Universității Babeş-Bolyai și adăpostește Facultatea de Chimie. În parc se afla statuile lui Liviu Rebreanu și George Coşbuc, ridicate la sfârșitul anilor 1960, și clădirea Secției de Pictură a Universității de Artă și Design „Ion Andreescu”.

Parcul Central de azi

Având o lungime de aproximativ 900 m, Parcul Central din Cluj Napoca este un loc important din punct de vedere al recreerii din oraș.

Aici veți găsi de la flori și spații verzi, până la:

  • alei care traversează parcul cu bănci pe margine
  • statui și monumente (statuile lui Liviu Rebreanu și George Coşbuc)
  • teren de baschet cu nocturnă și alte aparate pentru fitness cu acces gratuit
  • o fântână arteziană înconjurată de bănci și căi de acces
  • Lacul Chios pe care vara se pot face plimbări cu barca, iar iarna când îngheață este ideal pentru patinat
  • in marginea lacului se află restaurantul Chios, unde vara acesta are terasa deschisă
  • parc special amenajat pentru copii cu leagăne, topogane și alte spații pentru aceștia

Lângă fântâna arteziană se află o „ciupercă” unde vara se țin concerte de muzică simfonică, iar în fiecare sâmbătă și duminică în perioada verii aici se ceremoniază căsătoriile civile de către primarul și reprezentanții primăriei Cluj Napoca.

Căi de acces – poziționare

Fiind poziționat în zona centrală a orașului, Parcul Central „Simion Bărnuţiu” este ușor de identificat și de ajuns la el. Se află pe marginea Someșului Mic, între străzile Independenței și strada Cardinal Iuliu Hossu.

Dinspre centru, parcul începe la intersecția străzilor George Barițiu, Emil Isac și strada Cardinal Iuliu Hossu, fiind poziționat în fața Operei Maghiare din Cluj Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here