Obeliscul Karolina – Cluj Napoca (Piața Muzeului)

0
2027

Obeliscul Karolina a fost amplasat la început în actuala Piață a Unirii, însă a fost mutat în 1898 în Piața Muzeului. Monumentul fost construit în 1831, în onoarea împăratului Francisc I și a împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului 1817 (18 – 27 august). Documentele vremii susțin că planurile Obeliscului au fost realizate de meșterul constructor Winkler György.

[nggallery id=26]

Obeliscul Karolina are o înălțime de 10 m și „ca ornament are patru vulturi sculptaţi în piatră, care țin câte o cunună de lauri din fier forjat, trei basoreliefuri de piatră și unul de metal și o inscripţie în limba latină. Pe relieful orientat spre răsărit se poate vedea intrarea în oraș a convoiului imperial pe Poarta din Mijloc. Pe cel de pe partea de apus se vede împărăteasa în fața spitalului întinzând pomana unei femei sărace îngenuncheate. Pot fi observate unele anacronisme. Lămpi cu ulei care apar în Cluj doar la sfârșitul lui 1872, de asemenea spitalul a funcționat doar din 1820. Pe latura sudică se vede stema orașului: poarta cetății cu trei turnuri de apărare, iar pe cea nordică o inscripție în limba latină, care vorbeşte despre ridicarea obeliscului în cinstea vizitei familiei imperiale.”

Obeliscul Karolina este cel mai vechi monument laic al orașului Cluj Napoca.

Localizare

Obeliscul se află în centrul zonei pietonale din Piața Muzeului. Înconjurat de un peisaj medieval, cu clădiri vechi, terase și copaci impunători, monumentul a fost ridicat în urma vizitei împăratului Francisc I și al împărătesei Carolina Augusta, din vara anului 1817.

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.77189,23.587486{}obiective-turistice.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Coordonate GPS: 46.771761 (latitudine), 23.587089 (longitudine)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here