Undeva în centrul orașului, vizavi de Piața Unirii, chiar în colțul intersecției, se poate observa o clădire destul de modestă, pe lângă care trec foarte multe persoane fără să știe ce se află acolo. Deși privită din exterior nu anunță mare lucru, de îndată ce se pătrunde înăuntru situația se schimbă radical, fiindcă aici este locația Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca.
Casa în care este situat muzeul are o istorie aparte. Aici s-a deschis prima farmacie din Cluj-Napoca în anul 1573 care avea numele „La Sfântul Gheorghe”. Această farmacie era de stat, însă după aproape 2 secole, în anul 1752, devine privată, iar mai apoi, în 1863, intră în proprietatea familiei Hintz, astfel că în prezent este cunoscută ca și Casa Hintz. O dată cu instaurarea comunismului, în 1949, spațiul este naționalizat și locația capătă un alt scop, la care nimeni nu s-ar fi gândit înainte, aceasta devenind plăcintărie. Abia în anul 1954, se transformă în Muzeul Farmaciei care poate fi vizitat și în zilele noastre.
În cadrul muzeului vizitatorii pot vedea aproximativ 3000 de exponate, de la rețete, cărți, instrumente medicale, poțiuni, până la anumite lucruri folosite de alchimiști.
Unele dintre cele mai importante obiecte expuse în muzeu sunt: pictura murală (pictură de farmacie veche originală, unică în România), farmacia portativă, elixirele dragostei, leacuri medievale, electocardiograful (primul din Cluj-Napoca, fabricat în 1915, reprezenta vârful tehnologic din acel moment), vasele smălțuite de la Turda ( unice în lume, dedicate păstrării poțiunilor), balanța veche, mobilierul, colecția de cărți și manuscrise și, nu în ultimul rând, laboratorul. Cele enumerate mai sus sunt doar o parte din acest muzeu, în interiorul lui existând multe lucruri interesante care nu se regăsesc în lista de față.
Tariful pentru a vizita muzeul este de 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Cei care doresc să rămână cu niște poze ca amintire, o pot face dacă achită taxa foto în valoare de 25 de lei.
Din Piața Unirii se ajunge foarte ușor aici, tot ce trebuie făcut este traversarea pieței până la intersecția cu străzile Regele Ferdinand și Bulevardul 21 Decembrie 1989, iar apoi se trece pe partea cealaltă a străzii și chiar unde începe strada Regele Ferdinand, la numărul 1, se află intrarea în muzeu. Se ajunge aici în aproximativ 5 minute.