#clujcitybreak este un eveniment organizat de Prin Transilvania și TVdece, realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Cluj2015 și Colours of Cluj și suținut de blogosferă (Cetin, Vali, Andrei, Eftimie, Corina, Andreea, Oltea, Ligia, Sîrb, Zaineasca, și Ivo) .
Este o inițiativă plecată de la o idee binecunoscută:
.. percepția că pe timp de vară, fără studenți, Clujul e un oraș mort. Primăria dorește să schimbe această percepție, de unde și susținerea unui astfel de eveniment. Astfel, scopul e promovarea Clujului ca destinație de vară, prin elemente de branding și city tour, în contextul câștigării titlului de Capitala Europeană a Tineretului 2015 și a candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
via Ruxandra
Programul primel zile de eveniment a început la ora 10:00 pe teresa Casei TIFF unde au fost prezenti prezenți la discuție pe de o parte Dragoș Alexa și Bogdan Brânzaș experți în branding, Ovidiu Câmpean Director la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Turism din Primăria Cluj si Florin Moroșanu de la asociația Capitală Culturală Europeană Cluj-Napoca 2021.
Discuțile au vizat probleme precum:
- Brand-ul Clujului
- Potențialul real al Clujului
- Asumarea unei poziții strategice
- Logistica și infrastructura orașului
- Beneficiile clujeanului a unui Cluj Capitala Europeana in 2021
S-a discutat intens și deschis despre capacitatea Clujului de a susține din punct de vedere logistic o titulatură de capitală europeană a tineretului, în contextul în care multe drumuri sunt destul de precare, zonele în care au fost reabilitate și cu potențial turistic sunt în prezent neglijate.
Cluj-Napoca este viitoarea Capitală Europeana a Tiretului în 2015, dar mai are multe de recuperat pe plan local prin găsirea unei strategii prin care să răspunda tuturor nevoilor unei asemenea titulaturi. Pe lângă strategie are nevoi de o asumare a acesteia, deoarece o direcție bine stabilitată este o bună organizare și planificare.
Sa atins o problemă foarte importantă, respectiv percepția clujeanului vis a vis de ce înseamnă „O capitală Culturală Europeană” (a tineretului sau nu), care este una bazată pe „cultural cu găleata”, care este o percepție greșită, deoarece adevărata esență este reprezentată de un ansablu sinergic între mediul cultural, economic și social.
Cluj Napoca, pentru a putea trece cu brio „pălăria tineretului”, mai are mult de lucrat pe partea infrastucturii și logisticii, a conștientizării maselor de clujeni asupra implicațiilor pozitive și în crearea unei mase critice de oameni care să creeze o strategie asumată și să fie motorul Cluj Capitală Europeană a Tineretului în 2015 / 2021 cu pretenții de „frunce” și „al doilea oraș din România”.
Sperăm ca în 2021 Cluj o să ajungă Capitala Europeană, însă pentru a putea visa, trebui sa trecem testul de Capitală Europeană a Tineretului.