În anul 168 împăratul Marcus Aurelius a ridicat la marginea orașului Turda, pe platoul numit dealul Cetății, castrul Legiunii a V-a Macedonica. Situat pe o suprafață de 23 ha, castrul a fost cel mai mare castru de legiune din Dacia romană.
În timpul războaielor marcomanice, la Potaissa a fost stabili tsediul Legiunii a V-a Macedonica, cu aproximativ 5.000 de militari. În 170 legionarii au început construcția castrului, care îngloba mai multe clădiri, cea mai importantă fiind cea a comandamentului. Legiunea a rămas ulterior la Potaissa până la părăsirea Daciei de către romani.
Pentru ridicarea castrului au fost folosite roci extrase din mai multe cariere din împrejurimi, calcar mezozoic, ofiolite, tufuri ofiolitice și gresii calcaroase terțiare. Pietrele zidurilor au fost folosite, după retragerea Legiunii a V-a Macedonica din anul 274, de către locuitori pentru a construi clădiri și biserici. Principala carieră a orașului și a castrului roman se afla în punctul Piatra Tăiată, unde au fost descoperite țigle, chei, opaițe, fragmente ceramice și mai multe monede (o tetradrahmă, un denar din timpul împăratului roman Domițian, un denar din vremealui Macrinus și alte două monede).
Cercetările ulterioare au dus la descoperirea numeroaselor obiecte vechi precum piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscripții pe piatră, monede, obiecte mărunte, care, în prezent, se găsesc în diferite colecții și muzee din țară sau din străinătate, majoritatea la Budapesta și Viena.
Adresă: Potaissa, lângă Turda
Localizare
Pentru a ajunge la Castrul Roman de la Potaissa se merge cu mașina până în Turda, aproximativ 32 km. Accesul rutier în castru este semnalizat prin indicatoare şi se poate face din două direcţii: pe lângă Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi dinspre DN1, pe strada Romană.