Clujul baroc

0
3940

Cetatuia – Biserica Franciscana – Biserica Unitariana – Palatul Banffy – Catedrala Greco-Catolica „Schimbarea la Fata” – Biserica Iezuitilor (Piaristilor)

Traseul Clujul Baroc relevă elementele stilului baroc transilvănean prezente în Cluj Napoca prin clădiri monument și lăcașuri de cult de importanță majoră. Traseul începe la Cetățuia, unde în perioada Habsburgică a fost construită o fortificație de tip Vauban, care cuprindea o redută, un turn și bastioane. Din fortificația ridicată după proiectele arhitectul militar Giovanni Murando Visconti cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului proiectată de, astăzi se mai pot vizita porțile din partea de sud-est și nord, o parte din ziduri, patru clădiri și reduta care a fost transformată în Turnul Parașutiștilor.

De pe Cetățuia se coboară în Piața Muzeului, unde se găsește Biserica și Mănăstirea Franciscană, una dintre cele mai vechi și reprezentative edificii ale orașului. Lăcașul de cult a fost ridicat în stil romanic târziu în perioada 1260-1290. Lucrări de lărgire, în stil gotic, au fost realizate în 1442 de călugării romano-catolici dominicani cu sprijunul guvernatorului Iancu de Hunedoara. Elementele baroce, turnul din fațada vestică și interiorul cu boltiri specifice, au fost adăugate în anul 1728 când franciscanii inițiază o campanie de restaurare. Altarul baroc a fost mutat în Biserica Franciscană din Mediaș.

Turul continuă cu vizitarea Bisericii Unitariene de pe strada 21 decembrie 1989. Lăcașul de cult, ridicat în stil baroc, combină elemente rococo și neoclasiciste.

În Piața Unirii se găsește cea mai reprezentativă clădire în stil baroc din Transilvania. Palatul Banffy a fost construit între 1774 – 1785 de către contele Gyorgy Banffy, fost guvernator al Transilvaniei. Din 1951 palatul adăpostește Muzeul de Artă din Cluj Napoca, care deține un valoros patrimoniu de pictură, grafică și artă decorativă.

Penultima oprire este la Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față. Biserica, situată pe Bulevardul Eroilor nr. 10, a fost construităde arhitectul Blaumann între 1775 – 1779 în stil baroc. Elemente baroce se pot observa la intrare într-un rezalit foarte puternic, arcuit înspre exterior și legat de colțurile fațadei.

Turul Clujului Baroc este încheiat de vizitarea Bisercii Iezuite. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante simboluri clujene. Biserica Piariștilor este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă și primul edificiu eclazistic în stil baroc. Interiorul reprezintă o adevărată bijuterie a stilului baroc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here