Aeroportul International Cluj

0
2500

În Cluj Napoca primele curse destinate transportului civil au fost derulate de pe aeroportul militar Someșeni, fondat de Serviciul Național de Navigație Aeriană. În 1932, Ministerul Român al Industriei și Comerțului hotărește înființarea aeroportului din Cluj, care devine aeroport internațional în anul 1933, odată cu efectuarea primului zbor al Liniilor aeriene cehe CSA pe ruta Praga-Cluj-București.

În 15 noiembrie 1935 au fost deschise noi rute spre Moscova, Satu Mare și Cernăuți. După intensificarea activităților, s-a construit și terminalul de pasageri, inaugurat în 1939. În timul celui de-al doilea război mondial, aeroportul a devenit unul militar, fiind considerat cel mai important din Transilvania. Aeroportul este distrus în urma bombardamentelor, dar activitatea este reluată prin operarea de către Compania Transporturilor Aeriene Româno-Sovietice. Până în 1960, când începe o primă fază de modernizare, activitatea aeroportului s-a desfășurat într-o clădire care ținea loc de aerogară, de spații administrative și tehnice. În 1970 aeroportul devine operațional și echipat cu toate dotările necesare unei funcționări în deplină siguranță.

[nggallery id=59]

Între 1971-1996 pe aeroportul din Cluj Napoca s-au desfășurat numai zboruri interne, spre București, iar pe timpul verii și spre Constanța. În 12 septembrie 1996 este redeschis traficul internațional de pasageri și marfă și începând din anul 2000 compania Tarom introduce două destinații noi: Viena și Frankfurt, iar compania Carpatair operează zboruri spre Florența și Bergamo. În 2008 și 2009 au fost finalizate lucrările de construcțiie a noilor terminale de Sosiri și Plecări, iar în 2010 a fost înregistrat în decursul unui an calendaristic primul pasager cu numărul 1 milion.

În prezent, aeroportul din Cluj Napoca oferă curse regulate, cargo sau charter spre București, Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania și Ungaria.

Localizare

Aeroportul Internațional din Cluj Napoca se află la intrarea în Cluj Napoca dinspre Dej, pe partea dreapta a drumului.

[google-map-v3 width=”440″ height=”250″ zoom=”14″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.781842,23.686906{}servicii-turistice.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

  • Telefon: 0264 307 500
  • www.airportcluj.ro
  • E-mail: office@airportcluj.ro
  • Adresa: Traian Vuia, Nr. 149-151, 400397 Cluj-Napoca, România

Accesul cu mașina din centrul orașului Cluj Napoca se face înaintând pe Calea Dorobanților, strada Aurel Vlaicu și Strada Traian Vuia. Pe partea stângă se află Aeroportul Internațional Cluj Napoca.

Foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here