Turul grădinilor și parcurilor din Cluj Napoca

0
2336

Vacanțele reprezintă o modalitate de relaxare și recreare pentru fiecare turist. Cluj Napoca pune la dispoziția locuitorilor și vizitatorilor numeroase spații verzi, cu numeroase băncuțe, zone de relaxare și sport, alei pietruite și spații de socializare. Vă propunem un tur al celor mai cunoscute spații verzi din Cluj Napoca, unde să petreceți momente de liniște și de relaxare.

Prima oprire este Grădina Botanică de pe strada Republicii. Fondată în 1872 pe o suprafață inițială de 4,3 hectare, grădina a fost mărită considerabil în 1920 din inițiativa prof. Alexandru Borza, al cărui nume îl poartă în prezent. Pe o suprafață de 14 hectare se pot admira peste 11.000 de exponate, așezate pe mai multe categorii: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Zonele care nu trebuie ratate sunt: Grădina Japoneză cu plante specifice, un turn de unde se vede o frumoasă panoramă asupra grădinii și a orașului, un lac mic și o terasă de lemn acoperită; Grădina Romană, dominată de statuia zeiței Ceres și încadrată de două sicrie veritabile descoperite în vechiul oraș roman Napoca și Serele, unde se găsesc numeroase plante exotie.

În Grădina Agrobotanică din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară se găsesc peste 1.800 de specii vegetale care pot fi admirate. Grădina Agrobotanică a fost înființată în 1903 pe o suprafață de mai puțin de un hectar. A fost extinsă la aproape 7 hectare în 2007, dar în 2012 a fost restrânsă la suprafața actuală de 3 hectare. Pe lângă speciile și soiurile de importanță agricolă și medicinală, în Grădina Agrobotanică au fost create două colecții speciale, cea a plantelor de stâncărie și cea a plantelor suculente. Muzeul viu este împărțit în 4 sectoare, ornamental, ecologic, sistematic și al biodiversității, oferind găzduire unui număr mare de specii de viețuitoare.

Parcul Central, situat lângă Facultatea de Chimie și Opera Maghiară, reprezintă pata verde a orașului Cluj Napoca. Parcul a fost înființat în anul 1827 de Asociația de Binefacere a Femeilor, iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost amenajate aleile și lacul și a fost construit pavilionul de muzică. În prezent, parcul are o lungime de 900 m, unde se găsesc alei care traversează parcul cu bănci pe margine, statui și monumente, teren de baschet cu nocturnă, aparate de fitness cu acces gratuit, spațiu special amenajat pentru copii o fântână arteziană, lacul Chios și clădirea Casinoului.

Cetățuia reprezintă una dintre cele mai romantice locuri din Cluj Napoca, dar și un loc de unde se poate admira o priveliște deosebită asupra orașului. Vechea Fortăreață de tip Vauban, cu ziduri, bastionae și o redută, a fost construită după planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti. În prezent, din fortificație se mai pot admira o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta care a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. În partea din spate a cetățuii se găsește o parte din zidul construit din pământ din vechea fortificație, un parc pentru copii, cu teren de baschet cu nocturnă și teren de fotbal.

Turul grădinilor se termină cu Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” – Muzeul Satului. Parcul înfințat în 1929 este structurat pe două sectoare tematice: „Instalaţii tehnice şi ateliere meşteşugăreşti” (30 de instalaţii tehnice şi 6 case-atelier) și „Tipuri zonale de gospodării şi monumente de arhitectură populară” (12 gospodării țărănești complete din diferite zone etnografice din Transilvania). În incinta parcului sunt reprezentate următoarele zone etnografice: Bistrița, Maramureș, Câmpia Transilvaniei, Oaș Năsăud, Depresiunea Calatele Bran, Zarand, Podgoria Alba, Mocănimea Munților Apuseni și Gurghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here