Trei excursii de o zi pentru bicicliști în jurul Clujului

0
2640

Bicicleta a devenit în ultima perioadă un mijloc trendy de transport, mai ales în oraș. Încet-încet, însă, începe să se impună și ca un mijloc de călătorie extraurban. Deși nu au la dispoziție trasee special amenajate pentru plimbări cu bicicleta, zeci de clujeni evadează câte o zi, în weekend cu precădere, din spațiul urban, pe două roți. O împătimită a ieșirilor de acest tip este jurnalista Elena Nicolae, moderatoarea emisiunii „Transilvania la zi”, de la TVR Cluj/TVR 3. În fiecare weekend în care vremea i-o permite, ea iese la pedalat în împrejurimile Clujului. Am rugat-o să realizeze un Top 3 al celor mai interesante circuite cu bicicleta în jurul Clujului și iată ce a ieșit:

1. Cluj – Sic – Bonțida – Răscruci – Cluj
Distanță: 80 de km
Traseu: Bulevardul Muncii – Centura Cluj-Apahida -Jucu Herghelie – Jucu de Sus – Vișea – Sic – Vișea – Bonțida – Răscruci – Jucu – Apahida – Cluj. (E 576 – 109 D)
Oportunități turistice: Castelul Kemeny din Jucu de Sus, Stufărișul de la Sic, Castelul Bánffy de la Bonțida, Castelul Bánffy de la Răscruci.

Traseul este lejer, de duminică, dar ar fi bine să vă luați cu voi de-ale gurii, pentru că nu prea aveți unde mânca în zonă.

2. Cluj – Gârbău – Aghireș Fabrici – Laguna Albastră – Gârbău – Gilău – Cluj
Distanță: 97 de km
Traseu: Cartier Dâmbu Rotund – Baciu – Suceagu – Mera – Viștea – Gârbău – Aghireș Fabrici – Laguna Albastră – Aghireș Fabrici – Gârbău -Gilău Vest – Luna de Sus – Florești – Cluj. (E 81 până după Mera, 108 C, 103 K, E 60).
Oportunități turistice: Muzeul Bivolului din Mera, Biserica Reformată (1241) din Viștea, Conacul Laszay (1791) din Gârbău, Cariera de piatră și atelierele unde s-au cioplit decorațiuni din marmură pentru Biserica Neagră din Brașov sau Palatul Parlamentului, Castelul Bocskai (1572, azi ruinat), din Aghireș.

Un traseu monoton și plat până după Mera, în paralel cu mașinile care se îndreaptă spre Zalău pe E 81.

 

3. Cluj – Făget – Cheile Turzii – Petreștii de Jos – Săvădisla – Luna de Sus – Cluj
Distanță: 100 de km
Traseu: Mănăștur (zona Clăbucet) – Făget – Cheile Turzii – Petreștii de Jos –Lita – Săvădisla – Vlaha – Luna de Sus – Florești – Cluj (Traseul E7 marcat cu bandă roșie, 107 L, 107 M, E 60).
Oportunități turistice: Trovanții din Făget (supranumiți de localnici pietre care cresc, trovanții – formațiuni rotunde de rocă, de mari dimensiuni – sunt răspândiți pe tot Dealul Feleacului), Cheile Turenilor, Cheile Turzii, Cetatea Liteni

Un traseu cu dedicație pentru amatorii de mountain bike, care vor fi încântați de drumul prin pădurile Făgetului.

Articolul complet pe  http://transilvaniareporter.ro/destinatie-de-vacanta/trei-excursii-de-o-zi-jurul-clujului-pe-doua-roti/

Acestea sunt doar 3 trasee turistice pe care le poti face in judetul Cluj cu plecare din Cluj Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here