Salina din Turda, județul Cluj a fost renovată și redeschisă sub o altă înfățișare din decembrie 2009. Prin schimbările ce i s-au adus, salina a ajuns una dintre cele mai moderne baze balneare din Europa Centrala şi de Est.
Salina din Turda este un obiectiv turistice remarcabil ce merită vizitat, la circa 32 km de Cluj Napoca (30 min cu mașina pe drumul european E60).
Salina este împărțită în mai multe încăperi, foste spații pentru exploatare, printre care și sala cea mai mare, care îți dă fiori când o vezi de la intrare. Dintre cele mai spectaculoase sunt și terasele de pe insula de sare, care, văzute de sus, seamănă cu niște OZN-uri.
Scurt istoric
Situată în partea de N-E a orașului, zăcământul se întinde pe o suprafață de aproximativ 45 kmp, iar grosimea medie se situează în jurul valorii de 250 m. În zona axială a cutei, grosimea sării depășește frecvent 1.200m. Sarea de la Turda este o rocă monominerală, compusa din halit (NaCI), mineral al cărui proporție depășește 99%. Elementele insolubile, formate în principal din CaSo, nu depășesc 0,7%. Rezerva estimată este de 38.750 milioane tone.
Apariția sării de suprafață, ca urmare a erodării de către Valea Florilor și Valea Sărală a rocilor sterile situate în acoperișul zăcământului, a făcut ca prezența ei să fie cunoscută din cele mai vechi timpuri.
Exploatarea sistematică a zăcământului a început prin lucrările miniere de suprafață și mai târziu în subteran, începute în perioada ocupației romane în Dacia, având un rol economic fundamental în dezvoltarea localității Potaissa (azi Turda). (…)
După retragerea aureliană, până în sec. al XI-lea, nu există dovezi certe că extracția sării ar fi continuat. Se presupune că populația locală a continuat exploatarea sării atât pentru acoperirea necesităților interne, cât și în creșterea exportului în statele vecine, lipsite de un astfel de mineral.
În primele documente cunoscute până în prezent cu referire la Transilvania, emis de cancelaria maghiară în anul 1075 este menționată vamă ocnelor de sare „la cetatea ce se chemă Turda..în locul de se cheamă în ungurește Aranyas, iar în latinește Aureus”.
În cursul secolului al XIII – lea este pomenită documentar Ocna de la Turda „ocna de sare de la Turda”. După o perioadă de avânt, cuprinsă între sfârșitul secolului al XIV-lea și mijlocul sec al XVI-lea, urmează o perioadă de scădere a ritmului de dezvoltare a producției miniere în Transilvania. (…)
Instaurarea puterii habsburgice la sfârșitul secolului al XVII-lea și creșterea necesităților materiale ale societății determină ca, începând aproximativ cu a doua decadă a sec al XVIII-lea, importanța acordată ramurilor industriei extractive să crească. Minele de sare intră sub administrația directă a puterii imperiale. Efectele se fac resimțite și la Turda.
În anul 1690, sunt începute primele lucrări miniere de deschidere pe amplasamentul salinei actuale, materializate prin puțurile din cupola camerei de mina „Terezia”. La puțin timp se deschide și mina „Sf Anton.”
(…)După primul război mondial exploatarea sării devine monopol de stat, firmele capitaliste particulare neavând drept de concesiune și exploatare a acestui mineral. (…)
După închiderea salinei în 1932, aceasta intră într-o perioadă de uitare până în timpul celui de-al doilea război mondial, când ea este redeschisă și utilizată de populația orașului ca adăpost antiaerian. După 1950 până în anul 1992, când salina a fost deschisă public primind statutul de obiectiv turistic, primii 500 m ai galeriei de transport Franz Iosif au fost utilizați ca depozit de brânzeturi.
(informații afișate și preluate de la avizierul vechii intrări în salina)
Date de contact
Adresa: Str. Salinelor nr. 54 B, orașul Turda, cod poștal: 401106, jud: Cluj
Tel: +4.0264.311690; +4.0364.260940
Informații Utile
Temperatura în salina este scăzută, cuprinsă între 10 – 12 grade celsius, de aceea este recomandat ca la intrare în salina (mai ales pe timpul verii) să vă luați o haină mai groasă.
Nu este recomandat să se intre cu cărucioare sau bagaje voluminoase, deoarece spațiile de coborâre în salină sunt înguste, iar accesul în lifturi cu cărucioare sau bagaje voluminoase este interzis.
Timpul necesar de vizitare este de aproximativ 1h 30 min – 2 h (dacă nu se utilizeaza alte facilități ce se găsesc în subteran).
Orarul zilnic este între 9:00 și 15:00
Tarife de intrare sunt următoarele
- adulți – 15 lei
- copii peste 3 ani – 8 lei
Tarife abonamente (plata anticipată minim 7 zile)
- adulți – 12 lei/zi
- pensionari – 10 lei/zi
- copii – 6 lei/zi