Muzeul de Speologie Emil Racoviță

0
2869

Orașul Cluj-Napoca încă își mai păstrează aura medievală cu ajutorul căreia oamenii pot vizualiza și rememera o parte din istoria acestui loc. Muzeul de Speologie care poartă numele marelui savant român Emil Racoviță, fondatorul noii științe numite biospeologie, a fost înființat în locul unei foste închisori medievale care a fost declarată monument istoric de interes național. Se spune că în acest loc a fost închis și torturat înainte de a fi ucis, Baba Novac, căpitanul armatei lui Mihai Viteazul.

Muzeul de Speologie este unic în lume și a fost deschis în anul 1998 având intrare gratuită, astfel funcționând până în anul 2010 când s-a închis din cauza unui litigiu.

Clădirea încă își poartă mai departe aerul medieval, fiind construită în secolul al XIV-lea, însă momentan accesul publicului este interzis deoarece clădirea are nevoie de reconsolidare astfel că se fac eforturi pentru a readuce muzeul în circuitul turistic al orașului. Chiar dacă nu se poate intra înauntru clădirea impresionează prin arhitectura exterioară. În interiorul său se pot vedea unele dintre obiectele pe care Emil Racoviță le-a folosit pentru studiile sale precum: un caiet cu notițe din perioada studenției petrecute la Universitatea Sorbona din Paris, microscopul „Zeiss” și aparatul de fotografiat „Lihnof” de care s-a folosit în expediția „Belgica” din Antarctica, o parte din descoperirile sale, diferite alte obiecte personale și schițe cu desene ale savantului, etc. Pe lângă toate aceste se mai pot vedea și inscripții realizate pe pereți de către deținuți și gardieni din timpul perioadei când acest imobil funcționa ca închisoare.

Există credință că acest loc ar fi bântuit, vechea închisoare apărând pe harta clădirilor bântuite din România, însă nu au fost găsite dovezi cum că aici ar fi fost îngropați oameni chiar dacă s-a cercetat zona.

Pentru a ajunge din Piața Unirii la acest loc plin de istorie și unic în România, care a fost amenajat în singurul turn care a supraviețuit primei centuri de fortificații a orașului, trebuie să traversăm piața și să mergem spre intersecția cu strada Regele Ferdinand, urmând ca mai apoi să înaintăm pe această stradă până la prima stradă care face stânga numită Émile Zola. O dată ajunși pe această stradă dedicată faimosului scriitor francez, o luăm pe prima stradă care face stânga numită Sextil Pușcariu, iar la numărul 8 al acestei străzi găsim muzeul. Cu mașina ar dura aproximativ 5 minute această călătorie, iar dacă sunteți adepții mersului pe jos atunci veți ajunge acolo în aproximativ 8 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here