Orașul Cluj-Napoca poate fi descris ca un loc special pentru cinefili, având în vedere faptul că nu mai puțin de 2 festivaluri internaționale de film se desfășoară aici, însă aceasta nu e totul, fiindcă o lungă serie de cinematografe sunt răspândite prin tot orașul. Unul dintre ele este și Cinematograful Mărăști, omonim cu cartierul în care este localizat, fiind dealtfel primul din România și poate singurul care oferă intrare liberă pentru toată lumea având numai o singură condiție, posesia unei cărți de identitate sau a unui buletin emise de municipiul Cluj-Napoca.
Filmele care pot fi văzute aici sunt de obicei organizate pe tematici, astfel că timp de o săptămâna se pot viziona filme românești, europene, de un anumit gen etc.
Cinematograful s-a modernizat recent, după mai bine de 20 de ani de când a stat închis, astfel că la sfârșitul anului 2011, își propune să fie un loc în care fiecare clujean se poate relaxa și viziona un film de bună calitate în mod gratuit. De asemenea, poate fi folosit și în scop didactic, fiindcă profesorii pot cere să se difuzeze anumite filme pentru elevii lor. O altă noutate este faptul că se pot proiecta și filme 3D astfel că acest cinematograf cu 187 de locuri a devenit un spațiu atractiv mai ales pentru cei care locuiesc în zonă. Trebuie spus faptul că este administrat de Primăria Cluj-Napoca, iar tocmai de aceea intrarea este gratuită.
În clădirea cinematografului funcționează și un club al pensionarilor, dar și o secție a Poliției locale. După cum se poate vedea acesta nu funcționează numai ca un simplu loc unde se pot vedea filme. Pe lângă cele de mai sus, aici se mai organizează dezbateri, expoziții sau spectacole .
Cinematograful din Mărăști este situat pe strada Dâmboviței, la intersecția acesteia cu strada Trotușului, iar pentru a ajunge aici din zona centrală, mai exact din Piața Unirii, pot fi folosite trei alternative. Prima dintre acestea presupune utilizarea unui autobuz având unul dintre numerele 6, 7, 24, 24B, 25 sau 30 care poate fi luat din cea mai apropiată stație, numită stația Memorandumului. Așadar, din Piața Unirii se pleacă înspre strada Memorandumului unde se ajunge în aproximativ 5 minute de mers pe jos și în jur de 20 de minute de mers cu autobuzul. O dată ajunși în stație, ne urcăm în unul dintre autobuzele enumerate mai sus și mergem până la stația Mareșal Constantin Prezan. Aici ne dăm jos, traversăm strada pe cealaltă parte, acolo unde se află stația Arte Plastice și vom observa logoul Cinematografului Mărăști imediat după ce trecem de Oficiul Poștal Nr. 16. Cea de-a doua alternativă ar fi folosirea automobilului personal, dacă este cazul, cu plecare din Piața Unirii înspre Calea Dorobanților, drum care durează aproximativ 8 minute și o dată ajunși la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” trebui să o luăm la stânga înspre sensul giratoriu din Mărăști, iar aici la dreapta unde ajungem la stația Mareșal Constantin Prezan, iar de aici pașii sunt aceeași. În acest caz drumul până la Cinema Mărăști ar dura aproximativ 15 minute. Dacă vă place să vă plimbați și să admirați orașul atunci puteți folosi una dintre rutele descrise mai sus, însă durata va fi de aproximativ 35 de minute.
Pentru a putea vedea un film gratuit va trebui să fiți acolo cu aproximativ 10 minute înainte de începerea filmului în cazul în care nu aveți rezervare. Filmele difuzate sunt selectate de un departament al Primăriei, această listă conținând momentan 140 de filme însă numărul acestor este într-o continuă creștere.
[google-map-v3 width=”100%” height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.77959,23.617193{}timp-liber.png{}Cinema Marasti” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]