Lacuri de acumulare ale Clujului

0
6905

Traseu auto de 1 zi: “Lacurile de acumulare din Cluj ”

Rezumatul traseului:

Cluj Napoca – Lacul Gilau – Somesul Rece – Somesul Cald – Lacul Tarnita – Marisel – Belis – Huedin – Cluj Napoca

Traseul atinge cele mai importante si mai spectaculoase lacuri de acumulare ale Clujului, intr-o zi, parcurgand o distanta de 130km dus-intors din Cluj Napoca.

Plecarea din Cluj Napoca trebuie sa se faca cat mai de dimineata, deoarece drumul este plin de peisaje unice si zone pe care nu poti sa nu te opresti sa le admiri, si timpul va trece repede.

De retinut pentru traseu:

  • pe traseu, intre Gilau, Tarnita, Belis si Huedin nu sunt benzinarii asa ca e recomandat sa alimentati cu suficient combustibil
  •  fiind o zona muntoasa numarul restaurantelor este limitat, asa ca ar prinde bine un sandwich (locuri unde se poate manca se gasesc in Gilau, Belis sau Huedin)
  • daca intentionati sa explorati zona prin paduri sau pe dealurile muntoase, e bine sa aveti echipament pentru munte si lichide la indemana (e recomandat sa fiti cu un cunoscator al zonei pentru expeditii mai ample)

Descriere traseu turistic:

Prima destinatie Lacul Gilau ( 46.743507, 23.369551):
Din Cluj Napoca, se ia directia spre Oradea, spre localitatea Floresti.

La intrarea in Gilau se face la stanga spre „Somesul Rece”.
Inainte de a intra in Somesul Rece, apare pe dreapta primul lac de acumulare: „Lacul Gilau”.

O priveliste unica a lacului se poate vedea daca se intra pe podul din dreapta spre Motel Gilau.
Lacul este vizibil si din Somesul Rece, aflat la 5 minute din acest punct.

Somesul Rece (46.733668, 23.361523) este o localitate ce apartine de comuna Gilau. Din centrul localitatii se face la dreapta spre drumul ce duce la localitatea Somesul Cald.

Dupa cateva curbe apare barajul Lacul Somesul Cald. Dupa ce se trece barajul se poate parca la circa 50 metri pe un mic platou ce-ti ofera o priveliste ampla asupra luciului de apa.

Aici poti gasi pe partea cealalta a drumului un mic izvor cu apa proaspata de munte.

Drumul spre localitatea Somesul Cald (46.733302, 23.333480 ) iti ofera posibilitatea de a cobori la malul lacului traversand cararile formate deja printre tufisuri si copaci.

Dupa Somesul Cald la 1-2 km peisajul se deschide, dealurile se indeparteaza putin si apare in stanga imaginea barajului de la Tarnita ( 46.727529, 23.300301).

Din acest loc si pana pe baraj drumul este plin de serpentine si curbe stramte.

Barajul lacul Tarnita din judetul Cluj are o suprafata de circa 215 ha cu o lungime de peste 8 km si o adancime maxima de peste 70 de metri. (afla mai multe despre Tarnita).

In continuare drumul merge pe marginea lacului si din cand in cand desisul de copaci se despica pentru a permite o priveliste unica asupra lacului.

La un moment dat se formeaza un mic drum pietruit (care poate sa fie stricat de ploi mai ales primavara) care duce spre zona cunoscuta de clujeni drept „Coada Lacului”. Aici lacul se ingusteaza si continua cu un rau ce aduce apa rece din munti.
In acest loc poti sa stai sa explorezi zona, sau sa poposesti pentru a manca.

In continuare drumul duce in zona Marisel, Muntii Apuseni 46.674294, 23.120728.

Aici din nou poti sa opresti si sa faci mici trasee pentru a explora zona. (afla mai multe despre zona Marisel)

Traseul continua pana se ajunge la o intersectie  cu drumul spre Belis, unde trebuie sa se faca dreapta, pentru a ajunge la barajul de la Belis – Fantanele, unul dintre cele mai frumoase si mai mari baraje din Transilvania.

Lacul Belis – Fantanele (46.667768, 23.058962) se intinde pe o lungime de circa 27km si are un luciu de apa de circa 900 ha.

Lacul se poate vizita de grupuri (in special in weekend) cu barca cu motor (circa 10 lei/persoana pentru o tura) sau cu barcute ce se inchiriaza din dreapta lacului. (se ajunge pe o alee pe malul lacului).

Lacul Belis Fantanele are o istorie uimitoare ce se invarte in jurul vechiului sat ce a fost inundat pentru a se construi barajul. (Afla mai multe despre istoria lacului si localitatii Belis)

De aici drumul duce printre paduri si sate spre localitatea Huedin (46.864372, 23.026708), un mic oras la circa 50 km de Cluj Napoca, pe drumul european E60.
De aici si pana in Cluj Napoca (46.772829, 23.595814) drumul poate fi aglomerat si de aceea poti ajunge in circa 1h.

Acest traseu se poate mari pana la 2-3 zile daca se exploreaza zona Marisel, daca se inconjoara lacul Belis sau se viziteaza zona protejata din Muntii Apuseni (Cascada Valu Miresei, Pestera Muierilor sau Ghetarul Focul Viu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here