Hotelul Continental

0
1564

Vechiul Hotel New York a fost construit între anii 1893-1894 de către arhitectul-șef al orașului Cluj-Napoca, Lajos Pákei, în locul fostului Hotel Național. Denumirea de Hotel New York a fost determinată de faptul că prima firma (numită Steier şi Gálos) care a închiriat acest spațiu și care s-a și ocupat de mobilarea lui, a transportat în Cluj-Napoca mobilă de la  Hotelul New York din Ungaria, care era marcată cu inițialele NY, acesta fiind poate și motivul pentru care hotelul a fost înzestrat cu acest nume.

Viața mondenă a găsit un loc maiestos unde să se poată dezvolta în liniște,  având un loc cu adevărat special și unic pentru acele vremuri astfel că, în scurt timp, hotelul a devenit celebru mai ales datorită faimei restaurantului, a cafenelei care adăpostea întâlnirile elitei literare clujene, dar și multe alte întâlniri ale diferitelor cluburi, aceasta fiind, în același timp: sală de lectură, de distracții și de bal. Personalități clujene marcante ale acelei epoci se întâlneau aici pentru a discuta despre diferite subiecte precum politică sau cultură. Pe lângă toate acestea, hotelul se putea mândri și cu un acoperiș mobil pentru curte, dar și cu încălzirea centrală care era un lucru rar la aceea vreme. Majoritatea personalităților de seamă care ajungeau în oraș, de regulă, se cazau aici.

În anii 1950, în încăperile hotelului a funcționat un  cămin studențesc, urmând ca din anul 1960 până în 2000, un nou hotel să ia ființă purtând numele de Hotel Continental. La momentul actual, hotelul încă mai așteaptă un nou scop, în interiorul său desfășurându-se din când în când câteva expoziții artistice.

Localizare

Această bijuterie arhitecturală construită în stil eclectic poate fi găsită chiar în centrul orașului lângă Piața Unirii, la intersecția dintre strada Napoca și strada Universității. Iese în evidență chiar și după atât de mult timp prin designul elegant și complex care a supraviețuit trecerii timpului.

[google-map-v3 width=”100%” height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.768704,23.589295{}servicii-turistice.png{}Hotel Continental” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here