Casa Tranzit, Cluj-Napoca

0
3146

Istoric și detalii. Casa Tranzit, spațiu al culturii și artei contemporane clujene începând cu anul 1997, este situată în locul unei foste sinagogi a comunității evreiești de rit ortodox din Cluj. Această sinagogă, construită în 1875, se numea ”Poalei Tzedek”. Clădirea a mai fost folosită ca spațiu de depozitare în perioada comunistă, timp în care a suferit degradări majore.

În prezent, Fundația Tranzit închiriază clădirea de la Comunitatea Evreiască, folosind-o ca spațiu al artei contemporane, spre beneficiul comunității clujene. Aici,au loc periodic diferite spectacole de teatru, dans contemporan, concerte, expoziții, festivaluri, conferințe și evenimente de dans tradițional. O dată cu oferirea acestor momente artistice clujenilor, Fundația Tranzit se ocupă și de renovarea clădirii, pe cât posibil, deoarece arhitectura acesteia este una deosebită, care merită a fi prezervată.

Proiectul acestei fundații poate fi împărțit așadar în două direcții diferite, dar care se completează reciproc. Una dintre ele este restaurarea acestei clădiri importante în istoria orașului, în același timp urmărindu-seumplerea acestui spațiu cu mult conținut artistic, care să ajute ladezvoltarea comunității clujene. Primele manifestări artistice din acest loc au fost ”We and They” – 1997 și ”Passer By” – 1998.

Localizare. Casa Tranzit este află în zona centrală a orașului, pe strada George Barițiu, între Piața Mihai Viteazul și Parcul Central, în apropiere de Opera Maghiară și sediul Băncii Transilvania.

Accesul în zonă se poate face cu mașina proprie, datorită parcărilor cu plată din Piața Mihai Viteazul și Opera Maghiară, ambele aflându-se la circa 5 minute distanță pietonală. Totodată, pot fi folosite mijloacele detransport în comun, cele mai apropiate stații fiind următoarele:

  • George Barițiu, strada George Barițiu, cu linia tramvaiului 101
  • Emil Isac, strada Cardinal Iuliu Hossu, cu linia autobuzului 29
  • Memorandumului, strada Memorandumului, , cu liniile 1, 22, 24, 24B, 6, 7, 9, 25, 29, 30, 42, 52

Date de contact

Adresă: strada George Barițiu, nr 16

Telefon / Fax: +40 364 101 705

Mobil: +40 737 520 854

E-mail: office@tranzithouse.ro

Web: www.tranzithouse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here