Facultatea de Medicină Cluj – UMF Iuliu Hațieganu

0
5191

Învățământul superior în domeniul medical din Cluj Napoca are o istorie de sute de ani. În 1775 a fost înființată Școala medico-chirurgicală din Cluj Napoca, care în 1816 s-a transformat în Liceul medico-chirurgical.

Prima facultate de medicină din Cluj Napoca a fost fondată de la începutul existenței Universității Ferencz Jozsef din Cluj, cu linie de studiu în maghiară. După Marea Unire a Transilvaniei cu România, în 1919 a fost întemeiată Facultatea românească de Medicină, parte a Universității Daciei Superioare. Primul rector al facultății, Iuliu Hațieganu, a inițiat crearea a noi discipline, precum semiologia medicală, radiologia, stomatologia și istoria medicinii. De-a lungul timpului profesori de elită, care au adus un prestigiu mare facultății, au făcut parte din corpul profesoral.

[nggallery id=62]

În 1948 a fost întemeiat Institutul Medico-Farmaceutic Cluj, după desprinderea sa de Universitatea din Cluj. Aceasta cuprindea cinci facultăți: medicina generală, pediatria, stomatologia, farmacia și igiena. Începând din 1990, istoria Şcolii Clujene de Medicină şi Farmacie a înregistrat o dezvoltare rapidă şi consistentă. În acel an vechea denumire de I. M. F. a fost schimbată în Universitate de Medicină şi Farmacie. Numele simbol al lui Iuliu Haţieganu a fost pus pe frontispiciul U.M.F. în 1992.

  • Str. Victor Babeş Nr. 8, 400012 Cluj-Napoca
  • Tel: +40-264-597-256
  • Fax: +40-264-597-257
  • http://www.umfcluj.ro/index.php/ro/
  • Email: rectoratumf@umfcluj.ro

Localizare

Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și farmacie se află pe strada Victor Babeș, lângă Casa de Cultură a Studenților și Piața Lucian Blaga.

[google-map-v3 width=”440″ height=”250″ zoom=”16″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.767644,23.591492{}cultura-educatie.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Din Piața Unirii se pleacă pe joc pe strada Napoca, iar după ce treceți de Casa de Cultură a Studenților o luați pe strada Victor Babeș. Pe partea dreaptă se află Facultatea de Medicină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here