Descoperă orașul Cluj-Napoca în trei zile

0
3281

Clujul este unul dintre ele mai frumoase orașe din România. Mulți turiști vin să viziteze orașul datorită importanței lui istorice și științifice, dar și a faptului că aici sunt organizate numeroase evenimente culturale de renume internațional.

Dacă aveți trei zile la dispoziție și ați vrea să vizitați vechiul oraș de pe malul Someșului mai jos puteți citi un mini-ghid turistic al celor mai frumoase și interesante zone din oraș.

Piata-Unirii-Statuia-Matei-Corvin-Cluj-2

Ziua 1:

În prima zi ați putea să vă plimbați prin centrul istoric al orașului. Sunt trei piețe pe care nu ar trebui să le ratați: Piața Avram Iancu, Piața Unirii și Piața Muzeului.

Vă propunem să începeți cu Piața Ștefan cel Mare. Aici se află clădirea Operei Române şi a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, două dintre cele mai vechi lși mai prestigioase instituții de cultură din țara noastră. În apropierea acestei piețe se află Turnul Croitorilor şi o altă porţiune din zidul cetăţii medievale, iar în fața lui poate fi admirată statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazu. Peste drum de  Piața Ștefan este Piața Avram Iancu unde se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, un simbol important al ortodoxismului românesc din Transilvania, dar și  statuia lui Avram Iancu, eroul Apusenilor și conducătorul Revoluţiei de la 1848. În centrul pieţei este amenajată o frumoasă fântână arteziană muzicală. Ambele piețe sunt înconjurate de palate cu o arhitectură bogată, ce datează din perioada Imperiului Austro-Ungar.

Piața Avram Iancu este legată de Piața Unirii prin Bulevardul Eroilor, cel mai mare bulevard pietonal din oraș. Piața Unirii este piaţa centrală a oraşului, numită în trecut Piaţa Mare, fiind de altfel cea mai mare dintre pieţele Europei centrale şi de sud-est la vremea respectivă. Aceasta s-a dezvoltat tot în Evul Mediu, pe ruinele unor vechi asezări romane. Piața a fost renovată în urmă cu câțiva ani și aici a fost amenajat un sit arheologic, acoperit cu sticlă, care cuprinde vestigii și ruine de construcţii din epoca romană. Tot aici se află și celebra statuie a regelui Matei Corvin, dar și Biserica romano-catolică Sf. Mihail, un remarcabil monument istoric şi de arhitectură religioasă. În apropierea pieței se află trei muzee pe care merită se le vizitați: Muzeul Farmaciei, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic.

Din piața Piața Unirii, dacă traversați strada Memorandumului ajungeți foarte repede în Piața Muzeului, un alt obiectiv turistic foarte cunoscut din oraș. Piața Muzeului, cunoscută și sub denumirea de Piața Mică, este cea mai veche piață din oraș, ea datând din Evul Mediu. Aici pot fi admirate fragmente din vechiul zid al Cetății Medievale a Clujului, Obeliscul Carolina, Biserica și Mănăstirea Franciscană, dar și Casa Matia, locul de naştere a lui Matei Corvin, cel mai puternic şi erudit principe al Transilvaniei şi rege al Ungariei. Tot aici se află și Muzeul de Istorie a Transilvaniei și Muzeul de Speologie „Emil Racoviţă”, singurul muzeu din România dedicat speologiei (știința peșterilor). Un lucru interesant, muzeul este amenajat într-unul dintre vechile turnuri ale orașului mediaval, Turnul Pietrarilor.

Seara vă puteți opri la una dintre terasele sau restaurantele din Piața Muzeului pentru a lua cina.

 

Ziua 2:Gradina-Botanica-Alexandru-Borza_Cluj-Napoca-1 (4)

În cea de-a doua zi a vizitei voastre la Cluj-Napoca vă recomandăm două variante de petrecere a timpului: una dintre aceastea este să vizitați Gărdina Botanică, aflată în centrul orașului, pe strada Republicii. Aceasta este una dintre cele mai mari grădini de acest gen din România, întinzându-se o suprafaţă de 14 ha, și adăpostește aproximativ 10.000 de categorii de specii de plante. În interiorul ei pot fi vizitate grădinile romane, japoneze, grecești, zona de cactuși și serele. Tot aici se găseste și Herbarul şi Muzeul botanic. Apoi, dacă sunteți pasionați de istorie, puteți vizita Cimitirul Hajongard cunoscut și ca Cimitirul Central. Acesta este situat pe strada Avram Iancu și este considerat cel mai vechi cimitir din Cluj și unul din cele spectaculoase cimitire din sudul Europei, din punct de vedere arhitectural. Dacă sunteți curioși despre istoria cimitirului și despre viața personalităților înmormântate aici puteți încerca turul cu ghid.

O altă variantă ar fi ca, după ce ați vizitat Grădina Botanică, dacă vă plac plimbările în aer liber, să viziți  Parcul Etnografic, primul parc de acest gen din România, înființat în anul 1920, care găzduiește gospodării tărănești din diferite zone istorice ale țării, dar și biserici de lemn din Transilvania. Acesta este plasat în cartierul Grigorescu, pe dealul numit Tăietura Turcului. De aici, la întoarcerea în oraș puteți face o oprire în Parcul Central și de aici, seara să urcați pe Cetățuie pentru a admira panorama orașului.

 

Ziua 3:

Ce-a de-a treia zi a vizitei o puteți dedica achiziționării de suveniruri și shoppingului. În Cluj-Napoca se găsesc două mari centre comerciale, Iulius Mall și Polus Center. Aici puteți face cumpărături, lua masa, dar și să vizionați un film la cinematografele din incinta complexurilor comerciale. Dacă sunteți fani ai shoppingului în centrele comerciale, puteți să vă faceți cumpărăturile și din magazinele mici din centrul orașului.

Seara, dacă v-a mai rămas energie, puteți ieși la dans într-unul din cluburile din oraș, sau puteți merge la un concert sau la un eveniment sportiv mai ales că, de curând Clujul deține un stadion, Cluj-Arena, și o sală de sport și evenimente, Sala Polivalentă, la standarde europene.

Pentru cei care vor sa viziteze orașul Cluj Napoca și vor să petreacă aici 3-4 zile le recomandăm să-și facă rezervare la una din cele 100 unități de cazare din oraș de pe site-ul www.CazareClujNapoca.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here