Dealul şi Pădurea Hoia – Cluj Napoca

0
1822

Se afla la vest de Dealul Cetățuia, fiind continuarea acestuia și reprezintă un important loc de agrement de week-end.

Aici se găsesc numeroase spații verzi amenajate și locuri unde anual se desfășoara diverse acțiuni și evenimente, de asemenea există și o pistă special amenajată pentru biciclete mountainbike.

Versantul nordic al pădurii Hoia este acoperit cu o pădure mixtă de carpen, corn, alun, măr sălbatic, salcâm, gorun, etc., cu numeroase poieni  înflorite în care, periodic, se desfășoară diferite concerte.

Fauna este bogată și diversificată, fiind reprezentată de mamifere (șoareci de câmp, pisici sălbatice, vereriţe, mistreţi, iepuri de câmp, gușteri ş.a.), păsări (lilieci, mierle, cuci, cucuvele etc.). Partea nord-vestică este marcată de pârâul Lungul, care a săpat Cheile Baciului – arie protejată de interes naţional, unde sunt conservate în sit elemente fosilifere din Oligocen. În apropiere de Pădurea Hoia se află și Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia”, primul de acest gen din România, iar la margine Tetarom 1.

Pădurea Hoia este renumită în lume pentru prezența fenomenelor paranormale, însa acestea au o bază științifică prea puțin studiată. Toțuși, în anul 1968 un clujean a fotografiat un OZN, fotografie care pare autentică, după părerea specialiștilor.

Pe Dealul Hoia se află statuia legendarului cioban Donath, despre care se spune că ar fi anunțat autoritățile de sosirea iminentă a turcilor (secolul al XVII-lea – n.n.), care încercau să devieze cursul Someşului prin străpungerea dealului în locul numit până astăzi Tăietura Turcului, iar apoi, asemeni alergătorului de la Marathon, din cauza efortului și a emoțiilor, ar fi murit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here