Cascada Valul Miresei (Cascada Rachitele)

0
3451

Cascada Vălul Miresei din Munții Apuseni, județul Cluj, este cunoscută și sub numele de cascada Răchitele.

Distanța până la Cascada Vălul Miresei din Cluj Napoca este de circa 80km pe drumul E60, ruta Cluj – Huedin – Răchitele.

[nggallery id=9]

Cascada este situată într-o frumoasă zonă muntoasă din Apuseni, formată din creste sub forma unor chei. Accesul se face din satul Răchitele atât pietonal, cât și cu autovehiculul, pe un drum forestier de aproximativ 7 km ce este marcat pentru turiștii ce aleg varianta pe jos.

În zona Răchitele și pe traseul spre cascadă până la circa 3-5 km din sat se găsesc pensiuni și cabane ce pot fi închiriate.

Legenda

Numele cascadei provine dintr-o întâmplare tragică, prin care o mireasă a căzut chiar în ziua nunții sale de pe stâncile munților, voalul său rămânând agățat. Se spune că nuntașii s-au oprit din petrecere și au plâns-o pe mireasă, iar în acel loc s-a format cascada “Vălul Miresei“.

Cascada este formată din două trepte, luată de jos în sus prima este cea mai spectaculosă, iar cea de-a doua este cea care formează deasupra primei un rezervor de apă, împreună însumează o cădere de aproape 50 m înâlțime. Cascada a fost afectată de drumul forestier ce trece pe lângă aceasta și ajunge deasupra ei. Pe acest drum se poate ajunge pe jos sau cu mașina. De aici se poate admira cascada de sus în jos (vă recomandăm să nu vă apropiați prea tare de apă pentru că au fost înregistrate unele incidente mortale).

La câteva sute de metri pe drumul forestier, de la cascadă, se ajunge într-o poiană de munte unde se poate face un popas meritat.

Informații utile

Fiind o zonă de munte vă recomandăm să vă luați din satul Răchitele, dacă este cazul, lichide și mâncare deoarece pensiunile din zona sunt cu circuit închis.

[google-map-v3 width=”90%” height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”46.711634,22.829157{}atractii-naturale.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

În drept cu cascada, într-un cadru organizat cu salvamontul zonei se practică sportul cu tiroliana, iar pe alte creste specifice se practică alpinismul.

arna după ce cascada îngheață, aici se organizează o etapă din campionatul național de escaladă pe gheață

Telefoane utile

112 – apel de urgență

0724 212 589 – telefonul salvamontului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here