Castelul, care azi sălăsluiește Spitalul Universitar a fost construit încă din anul 1884 de către o familie bogată, în stil britanic, cu nelipsita iederă ce se întindea pe pereţii exteriori şi care s-a menţinut până în 1950. A fost prima clădire din Cluj în care s-a folosit betonul armat.
La declanşarea primei conflagraţii mondiale britanicul a părăsit Clujul înrolându-se în armata patriei sale şi nu s-a mai întors în Transilvania. În aceste condiţii statul Austro-Ungar a preluat clădirea şi a amenajat-o în scopul de a deveni sediul comandamentului frontului de răsărit. În 1918 a funcţionat o Policlinică Maghiară M.A.V. Evoluţia evenimentelor a zădărnicit planurile iniţiale şi după război, în 1919, clădirea a devenit proprietatea Statului Român funcţionând o policlinică românească.
În anul 1920 funcţiona ca Spital CFR cu două secţii, de ginecologie şi neurologie. Cedarea Ardealului de Nord, inclusiv a oraşului Cluj, face ca Spitalul CFR să treacă din nou în proprietatea statului maghiar şi se transformă în Spitalul Căii Ferate Maghiare (M.A.V.) cu 30 de paturi.
Din 1945, când revin românii în Cluj, spitalul devine din nou Spitalul C.F.R. care avea atât Policlinică cât şi Spital cu secţiile: interne, chirurgie, O.R.L., oftalmologie, iar mai târziu neurologie şi ginecologie. Treptat policlinica şi spitalul s-au extins, astfel că în clădirea centrală a rămas Spitalul CFR, iar Policlinica CFR s-a mutat într-o altă clădire, construită în 1972 mai aproape de atelierele CFR, lângă gară, str Câmpeni nr. 3, Cluj-Napoca.
Policlinica CFR Cluj cuprinde cabinete medicale şi laboratoare de explorări funcţionale pentru angajaţii Regionalei CFR Cluj, în special cei cu activitate în siguranţa circulaţiei.
Din aproximativ 1951, tot în subordinea Spitalului CFR Cluj, funcţionează Policlinica CFR Dej, str. 1 Mai nr. 27, în zona centrală a municipiului Dej, Judeţul Cluj, destinată a deservi angajaţii din cadrul Regionalei CFR Cluj. Aici se desfăşoară controale medicale periodice pentru angajaţii din siguranţa circulaţiei.
Spitalul CFR Cluj a funcţionat ca Direcţie Sanitară Regională C.F. Cluj.
Din 1964 Secţia de Interne a acestui spital a devenit Clinica Medicală IV şi cu activitate didactică, cursuri şi stagii pentru studenţii din anul III şi IV de la Facultatea de Medicină şi Stomatologie.
Din anul universitar 1976 -1977 secţia de Chirurgie a Spitalului CFR a devenit Clinica Chirurgicală IV cu activitate didactică pentru studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină şi Stomatologie.
Din anul 1999 Spitalul C.F.R. Cluj devine Spital Universitar C.F. Cluj.
Adresa Str. Republicii nr. 14, Cluj-Napoca
Telefon: 0264/598278
Website http://www.spitaluluniversitarcfcluj.ro/
GPS: 46.765368; 23.587040