Casa Matei sau “Casa Mehffy” este o clădire de factură orăşenească în stil gotic din secolul al XV-lea (astăzi Universitatea de Arte si Design „Ion Andreescu”). În această casă – hanul oraşului din acea vreme – s-a născut la 23 februarie 1443, Matei Corvin, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Matei Corvin a fost cel mai mare rege al Ungariei (1458-1490), erudit, mecena al artelor, înţelept şi drept, fiind amintit şi astăzi în cântece sau legende. În anul 1467, Matei Corvin a scutit pe proprietarii casei în care s-a născut de achitarea impozitelor şi taxelor către oraş, acest privilegiu fiind întărit de regii şi principii care i-au urmat.
Casa Matei a avut diverse destinaţii, printre care cea de colegiu, dar a adăpostit şi colecţiile etnografice ale Societăţii Carpatine Ardelene.
De-a lungul timpului, edificiul a suferit numeroase transformări şi modificări adaptate noilor stiluri arhitecturale. Subsolul şi o serie de ancadramente de ferestre şi uşi, cu glafuri în secţiune oblică, sunt caracteristice stilului gotic.
În prima jumătate a secolului al XVI-lea apar elemente renascentiste – câteva ancadramente renascentiste pe faţadă, cu denticuli, alături de elementele gotice, precum şi portalul în arc frânt al intrării în imobil, iar bolţile originale au fost înlocuite în mare parte.
În secolul al XVIII-lea în clădire s-a instalat un spital, iar în curte s-au operat o serie de transformări în stil baroc. La sfârşitul secolului al XIX-lea, edificiul, aflat într-o stare de degradare avansată, a fost restaurat, introducându-se multe elemente ale Stilului 1900 (Art Nouveau, Secession), la modă pe atunci. În anii ’50 ai secolului trecut, modificările de Stil 1900, incompatibile cu arhitectura imobilului, au fost înlăturate, clădirea căpătând înfăţişarea actuală.
Adresă
Strada Matei Corvin, nr. 6
Orar
Zilnic între orele 10.00 – 16.00
Localizare
Casa Matei Corvin din Cluj Napoca este situată pe strada cu același nume la numărul 6. Se află în centrul vechi al orașului, în zona Pieții Muzeului, la intersecția străzilor: Matei Corvin, Virgil Fulicea, Sextil Puscariu.
Strada Matei Corvin a fost transformata in zona pietonala, unde se organizeaza frecvent targuri cu obiecte traditionale romanesti si unguresti produse de mici mestesugari.