Universitatea Babeş-Bolyai – Cluj-Napoca

0
3420

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este pe locul 81 în topul primelor 100 de universități din lume, la categoria dezbateri academice. Poziția a fost câștigată de UBB Cluj în urma participării în 2009 la patru concursuri internaționale.

Scurt istoric

Universitățile au apărut în Europa în secolul al XI-lea, nașterea lor cauzând așteptări variate: facilitarea vieții prin cunoaștere, pentru mulți oameni; asigurarea influenței pentru elitele culturale; consolidarea dominației pentru cei ce conduceau; ascensiunea socială pentru studioși; creșterea bunăstării pentru locuitorii orașelor universitare. Frederic Barbarossa a exprimat limpede în Authentica Habita (1155) convingerea ca “prin știință lumea se luminează, iar viața supușilor este adunată pentru supunere față de Dumnezeu și servitorul său, împaratul”.

Universitatea clujeană stă pe suportul unei evoluții îndelungate a încercărilor de a stabili un așezământ de studii superioare în Transilvania – o zonă atrăgătoare pentru europenii vestici și o arenă a confruntărilor religioase și, mai târziu, politice ce țin de istoria continentului nostru.

Această evoluție debutează cu intenția principelui loan Sigismund de a înființa în 1567 o academie de studii la Sebeș (Alba), dar capătă o primă concretizare prin inițiativa lui Stefan Báthory de a pune bazele, în succesiunea întemeierii de universități la Bratislava, Buda și Târnovo, în 1581, a unui colegiu la Cluj, sub controlul iezuiților și avându-l ca rector pe italianul Possevino. Acest colegiu a fost desființat mai târziu, iar protestanții și unitarienii au pus bazele altor colegii, în 1692 Gabriel Bethlen a înființat colegiul calvinist de la Alba lulia, cu studii de teologie, filosofie și limbă, în fruntea căruia l-a numit pe Alstedt. Catolicii au luat din nou inițiativa și au înființat, în 1688, o academie la Cluj, sub tutela iezuiților. Într-un efort de conciliere confesională, în 1776, împărăteasa Maria Tereza a fondat la Cluj o Universitate în limba germana. Dar nici această încercare nu a supraviețuit, Iosif al ll-lea înlocuind universitatea cu vestitul Liceu piarist, cu predare în limba latină.

În contextul revoluțiilor de la 1848 s-a pus explicit problema universității în limba națională. Românii, populația majoritară a Transilvaniei, au cerut universitate în limba română. Printre liderii maghiari de atunci ministrul Eotvos a propus, în 1868, crearea la Cluj a unei universități cu predare în maghiară, română și germană, iar o parte a elitei românești a susținut propunerea. Dar, în 1872, autoritățile au înființat Universitatea din Cluj exclusiv în limba maghiară, ceea ce a stârnit nemulțumirile majorității românești. La capătul primului război mondial, pe fondul Marii Uniri, universitatea clujeana, asemenea universităților din Strasbourg și Bratislava, a fost preluată de autoritățile statului, devenind o instituție a României întregite. La 12 mai 1919 se constituie Universitatea românească din Cluj, ale cărei cursuri le inaugurează, în 3 noiembrie 1919, Vasile Pârvan, cu prelegerea “Datoria vieții noastre”, pentru ca la 1 februarie 1920 regele Ferdinand I să o proclame solemn. Noua universitate era așezată de către suveranul României sub semnul devizei ce străjuia odinioară, daltuită în marmură, intrarea în cladirea centrală: “închinat adevărului, pe căi de dreptate – singurele care duc la concordia dintre diferitele seminții ale lumii – acest asezamânt de înaltă cultură va putea fi de folos neamului și umanității, cinstindu-se și cinstindu-ne deopotriva prin munca sa științifică”.

În 1940, ca rezultat al revizuirii teritoriale impuse de Germania și Italia de atunci, Universitatea românească a fost mutată la Sibiu și Timișoara, iar universitatea maghiară a fost adusă de la Szeged la Cluj. După al doilea război mondial, odată cu abrogarea Dictatului de la Viena, universitatea românească a revenit la Cluj și a luat curând numele “Babeș”. În 1945 autoritățile românești au înființat în Cluj universitatea maghiară “Bolyai”. Cele două universități au fost reunite în 1959 sub numele de Universitatea Babeș-Bolyai, cu învățământ în limbile română și maghiară. Ulterior, sub regimul lui Ceaușescu, studiile în limba maghiară s-au redus treptat.

Decembrie 1989 a găsit în Universitatea Babeș-Bolyai o mișcare de tineri universitari și studenți foarte activă în a recupera tradiția profesională și democratică a universității și a reforma instituția. Punctul de plecare al noii dinamici a universității l-a reprezentat proclamația “Pentru o nouă Universitate a Daciei Superioare” și acțiunea energică, în consecintă, a multor universități români, maghiari, germani, evrei, dominați de preocuparea de a restabili suveranitatea profesionalismului în universitate și de a o integra valorilor lumii libere.

Sursa: UBB Cluj Napoca

Contact

Adresa: Str. Mihail Kogâlniceanu nr. 1, RO – 400084, Cluj-Napoca

Telefon: 0264 – 40.53.00

Fax: 0264 – 59.19.06

Pentru a vizualiza harta UBB Cluj pe o singură pagină dați click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here