Cheile Turzii

0
3157

Cheile Turzii, unul dintre cele mai importante defilee ale Transilvaniei, sunt un adevărat monument al naturii, o atracție pe care nu trebuie s-o ratezi în călătoria ta prin județul Cluj.

Cheile Turzii reprezintă locul unde clujenii alături de turiști își petrec timpul liber într-un cadru montan plin de verdeață și aer curat.

Cheile Turzii s-au format prin erodarea rocii de calcar de către apa curgătoare ce le străbate, râul Hășdate. Cheile au o lungime de 2.900 m și o înălțime a crestelor și pereților de până la 300 m.

Cheile Turzii adăpostesc peste 1.000 de specii de plante și animale, unele reprezentând elemente rare, precum usturoiul sălbatic, acvila de stânca și multe altele.

Crestele înalte și pereții calcaroși abrupți care te împing în apa curgătoare, îți creează o senzație unică. Pentru alpiniști aceste creste sunt adevărate provocări.

Aici există un club al alpiniștilor din Cheile Turzii care organizează periodic cățărări pe crestele cheilor, într-un cadru organizat.

Peșterile din zona Cheile Turzii

În Cheile Turzii se cunosc în jur de 60 de peșteri și rămașițele unor peșteri prăbușite, marea majoritate de dimensiuni mici. Doar 8 peșteri depășesc 20 m lungime, cea mai mare peșteră atinge 120 m.

Una dintre cele mai cunoscute este Peștera “Cetățeaua Mare” („Peștera lui Balica“) ce se află lângă podul nr.4, pe partea dreapta a văii Hășdate ce traversează cheile.

Traseu în Cheile Turzii

Pentru a străbate cheile ai nevoie de circa 1h 30 min – 2 h de mers pe jos dus-întors, în funcție de condiția fizică (nu se pot traversa cu mașina).

Recomandări

  • nu este nevoie neapărat de echipamente speciale, deoarece poteca de traversare a cheilor este amenajată, însă pe timpul verii sunt vipere
  • de reținut că după ce se intră în chei nu mai se găsesc locuri de cumpărat alimente sau băuturi răcoritoare
  • pentru escaladarea crestelor este recomandat să se contacteze salvamontul din zona (din păcate au fost destule accidente mortale ale alpiniștilor amatori)
  • pentru grupuri se organizează trasee în zona cheilor
  • nu uita de aparatul foto deoarece vei vedea peisaje unice.

Localizare

La ieșirea din Turda spre direcția Alba Iulia, se face la dreapta spre localitatea Mihai Viteazul. Imediat după ce se termină localitatea se formează un drum la dreapta ce duce spre Cheia. De aici drumul șerpuitor duce direct spre chei, chiar dacă la un moment dat din cauza dealurilor ai impresiă că te îndepărtezi.

Distanța dintre Turda și Cheile Turzii este de circa 13 km și se poate parcurge cu mașina în aprox. 25-30 min, iar de la Cluj Napoca este de 45 km și se poate parcurge cu mașina în circa 1h pe drumul DN1.

Reguli de protecție din zona Cheile Turzii

Fiind o zonă protejată sunt unele interdicții, dintre cele mai importante:

  • camparea și facerea focului
  • pescuitul și vânătoarea
  • circulația în afara potecilor
  • aruncarea de resturi menajere și orice alte deșeuri și poluarea în orice mod
  • perturbarea liniștii în orice mod (strigăte, aparate muzicale etc.)

Regulamentul complet îl găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here