Biserica Catolica Sfântul Mihail din Cluj Napoca a fost cosntruită în mai multe etape, pe diferite perioade de timp. Ridicarea lăcașului de cult a început în anul 1316 și a durat până în 1390, urmată de a doua fază între 1410 -1487, iar între 1511-1543 a fost ridicat turnul bisericii. Pe locul actualei biserici se afla un cimitir și o capelă dedicată. Deși au fost proiectate două turnuri, a fost ridicat numai cel de nord-vest, care a trebuit însă dărâmat în 1763, după ce un cutremur l-a deteriorat foarte mult. Prezentul turn cu ceas, cel mai mare turn de biserică din România, a fost înălțat pe fațada de nord între 1837-1860.
De-a lungul anilor biserica a deservit diverse comunități religioase, atfel că în perioada 1545-1558 a fost biserică luterană, între 1558-1566 a fost biserică calvinistă, iar din 1566 până în 1716 a fost biserică unitariană. După revendicarea de către comunitatea catolică a fost restaurată sub influența barocului de către artiștii Johannes Nachtigall și Anton Schuchbauer, sub îndrumarea parohului János Biro.
Stilul gotic se remarcă prin arhitectura bisericii. Consctrucția de tip sală are cor boltit în cruce pe ogive și este flancat pe altare laterlae. Sub blazonul deasupra porții de intrare care îl reprezintă pe Sfântul Mihai, se află stema Sfântului Imperiu Roman, cea a Regatului Ungar și a Regatului Boemiei. Picturile secolellor XIV-XV au fost readuse la viață în timpul ultimei mari restaurări între anii 1957-1960. Principalele puncte de vizitat în biserică sunt portalul sacristiei, amvonul, ghiulele din zid, frontonul portalului de intrare, bărbatul decapitat, altarul, frescele din Capela Schleynig, vitrariile, turnul neogotic și panorama asupra orașului. Aceasta este uşor de găsit, fiind situată în Piaţa Unirii şi aproape de unităţile de cazare din centrul Clujului.
Adresa: Piața Unirii
Localizare
Biserica Catolică Sfântul Mihail se află în Piața Unirii, fiind înconjurat de o zonă pietonală cu bănci și fântână arteziană. În jurul bisericii se găsesc numeroase clădiri și palate monument care se pot vizita și admira pentru stilul architectural.