Spații verzi de recreere în Cluj-Napoca

0
3654

Orașul Cluj-Napoca se poate lăuda cu faptul că este printre puținele orașe din țara noastă a cărui suprafață de spații verzi este foarte aproape de media europeană de 26 de metrii pătrați pe cap de locuitor.

Astfel, potrivit unui răspuns oferit la o solicitare adresată Primăriei Cluj-Napoca cu privire la suprafața spațiilor verzi din oraș, ultimul registru al spațiilor verzi din Cluj-Napoca, din 2010, arată că orașul Cluj-Napoca are aproximativ 26,6 metri pătrați pe cap de locuitor. Pe lângă proprietățile private ale cetățenilor (curți, grădini de legume), spațiile verzi dintre blocuri, precum și cimitirele și pădurile – luate și ele în considerare în raportul spațiilor verzi din oraș – Clujul deține câteva parcuri de mari dimensiuni, modernizate și reamenajate la standarde europene în ultimii ani.

Unul dintre aceste parcuri este Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre cele mai căutate locuri de recreere din oraș atât datorită frumuseții, cât și datorită poziționării sale în zona centrală a orașului. Acesta este situat pe malul Someșului Mic, la intersecția dintre zona Centrală și cartierul Grigorescu.

În parc se află statuile lui Liviu Rebreanu și George Cosbuc, clădirea Casino, lacul și Clădirea Chios, dar și clădirea Secției de Pictură a Universității de Arte și Design.

În ultimii ani parcul a beneficiat de investitii masive, au fost refăcute aleile, fântâna arteziană și clădirile, iar lacul a fost populat cu diverse specii de pește. De asemenea, în parc au fost amenajate două noi spații, unul de joacă pentru copii și unul de exerciții cu aparate de fitness și un teren de baschet.

Tot în centrul orașului se află și Grădina Botanică, o altă oază de relaxare și aer curat din Cluj-Napoca. În afara laturii sale turistice, Grădina Botanică are și o latură științifică și didactică, fiind subordonată Universității Babeș-Bolyai. Aceasta a fost amenajată de către profesorul Alexandru Borza în 1920.

Pe o suprafaţă de 14 hectare de teren sunt cultivate circa 10.000 de categorii de specii de plante. Pe lângă sectorul ornamental, grădina romană și grădina japoneză, foarte des vizitate de turiști sunt și serele, Herbarul şi Muzeul botanic. Herbarul conţine 655.000 de exemplare.

Tot în zona de recreere, dar și de turism intră și Parcul Etnografic din subordinea Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Acesta este primul parc etnografic din România, fiind înființat în anul 1920. Parcul are o suprafață de aproximativ 75 de hectare și este situat în Cartierul Grigorescu, pe un deal numit Tăietura Trucului. Cele mai importante atracții ale parcului sunt gospodăriile țărănești, din diferite zone istorice ale țării, dar și bisericile de lemn din Transilvania. Vara aici sunt organizate diverse activități cultural-educative precum tabere etnografice pentru copii. Acesta poate fi vizitat însă doar o perioadă din an, între lunile mai și octombrie.

Un alt parc în care clujenii se pot recrea este Parcul de lângă Iulius Mall. Acesta este amenajat pe marginea lacului Gheorgheni de către centrul comercial Iulius Mall, în parteneriat cu autoritățile locale. Parcul cuprinde mult spațiu verde, dar și terase și copacii unde clujenii pot să se plimbe, să citească sau să practice diverse jocuri sportive și nu numai. Pe margine lacului în jurul căruia a fost construit parcul, a fost amenajat un ponton, iar de jur împrejurul lacului au fost create alei pe care se pot face plimbări sau de poate alerga. Vara, în lac se poate pescui, iar pe lac se pot face plimbări cu bărcuțe.

Sursa:  BunaDimineata.ro/Cluj/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here