„Dezvoltarea transportului public a fost stimulată de legarea în circuitul feroviar a gării Cluj în anul 1870. Tendința inițială a transportului public a fost să lege cartierele orașului cu gara Cluj.
Primele forme de transport public au fost pe cale ferată cu tracțiune hipo, iar apoi tracțiunea a fost asigurată de locomotiva cu aburi (1898).
După primul război mondial odată cu înviorarea activității economico-sociale și creșterea semnificativă a numărului de locuitori (în 1920 se ajunge la 83.000 locuitori), problema transportului public devine stringentă.
În anul 1922, două autocamioane “Saurer” rămase captură de război, cumpărate de la armată și recondiționate și carosate în autobuze, dintre care unul cu etaj descoperit (acoperit cu rogojină pe timp de ploaie), rezolvă problema transportului de călători în oraș de la barierele Someșeni (azi p-ța Mărăști) pe strada Dorobantilor, centru, gara CFR. (….)
În pragul celui de-al doilea război mondial erau organizate în total nouă linii de autobuz dintre care trei erau sezoniere. (…)
Dotarea cu autobuze din producția internă, precum și introducerea în anul 1959 a transportului electric urban cu troleibuze din producția autohtonă au însemnat o etapă semnificativă în activitatea de transport urban în municipiul Cluj. (…)
Creșterea semnificativă a populației orașului ca urmare a procesului de industrializare de după anul 1970 duce la introducerea transportului cu tramvaiul în anul 1987.
La 01.01.1991 în tendința generală de după revoluție intreprinderea se descompune în unități de transport local autonome pentru fiecare municipiu din județ. În municipiul Cluj-Napoca se înființează Regia Autonomă de Transport Urban Călători.„
Afla toată istoria transportului în comun din Cluj Napoca pe site-ul: http://www.ratuc.ro/istoric.htm.
Informații utile
Prețul biletului de călători este 3,5 lei (2013) în care sunt incluse 2 călătorii pentru o persoana sau 1 călătorie pentru 2 persoane. De reținut că biletele trebuie compostate la urcarea în autobuze sau troleibuze, adică se introduc în mici aparate acționate manual sau electric ce perforeaza capătul biletului.
Biletele se cumpără din stațiile de călători de la chioșcurile de bilete.
Pentru informații actualizate ale biletelor, abonamentelor sau reducerilor la prețul călătoriei, intrați pe link-ul: http://www.ratuc.ro/tarife11.php.
Ultimile plecări ale autobuzelor și troleibuzelor din Cluj Napoca se efectuează de la capătul de linie între orele 22:30-22:45.
Pentru informații detaliate accesați link-ul: http://www.ratuc.ro/baza/pdf/ultime.pdf
Date de contact
R.A.T.U.C. Cluj-Napoca
Sediu la adresa B-dul 21 Decembrie 1989 nr: 128-130, Cluj-Napoca
Telefon: 0264.430.919
Fax: 0264.430.931